Науково-практичний коментар до ст. 31 Кодексу адміністративного судочинства України

Науково-практичний коментар до ст. 31 Кодексу адміністративного судочинства України

Стаття 31. Порядок вирішення питання про відвід (самовідвід)
 
1. У разі заявлення відводу (самовідводу) суд повинен вислухати особу, якій заявлено відвід, якщо вона бажає дати пояснення, а також думку осіб, які беруть участь у справі.
2. Питання про відвід вирішується в нарадчій кімнаті ухвалою суду, що розглядає справу. Заява про відвід кільком суддям або всьому складу суду вирішується простою більшістю голосів.
3. Ухвала за наслідками розгляду питання про відвід (самовідвід) окремо не оскаржується. Заперечення проти неї може бути включене до апеляційної чи касаційної скарги на постанову чи ухвалу суду, прийняту за наслідками розгляду справи.
Коментар:
Предмет регулювання та цілі статті
1. Стаття встановлює процедуру розгляду і вирішення питання про відвід (самовідвід). Процедура, що встановлена статтею, спрямована на забезпечення швидкого розгляду заяви про відвід (самовідвід) і на зменшення можливостей зловживати правом на заявлення відводу.
Процедура розгляду заяви про відвід (самовідвід)
2. У разі заявлення відводу, у тому числі самовідводу, суд повинен надати особі, якій заявлено відвід, можливість дати пояснення, якщо вона цього бажає, а особам, які беруть участь у справі, – висловити свою думку з цього приводу.
3. Після заслуховування пояснень суд виходить до нарадчої кімнати, де своєю ухвалою вирішує питання щодо відводу, задовольнивши або не задовольнивши відповідну заяву. Питання щодо відводу кільком суддям або всьому складу суду вирішує склад суду, що розглядає справу, простою більшістю голосів.
4. Ухвалу за наслідками розгляду заяви про відвід (самовідвід) не може бути оскаржено окремо від судового рішення у справі, оскільки вона не перешкоджає розгляду справи.
Наслідки задоволення заяви про відвід
5. Наслідки задоволення заяви про відвід (у тому числі самовідвід) судді визначено статтею 32 КАСУ.
6. У разі задоволення заяви про відвід (у тому числі самовідвід) секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача їх належить замінити.
Наслідки відмови у задоволенні заяви про відвід
7. У разі відмови у задоволенні заяви про відвід (у тому числі самовідвід) судді суд продовжує розглядати справу у тому самому складі. Якщо ж відмовлено у задоволенні заяви про відвід (у тому числі самовідвід) секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача, суд розглядає справу за їх участі.
8. У разі розгляду і вирішення справи суддею, якого належало відвести, судове рішення у справі може бути оскаржено особами, які беруть участь у справі, і скасовано судом вищої інстанції на підставі:
1) пункту 1 статті 204 або пункту 1 частини третьої статті 227 КАСУ (справу розглянуто неповноважним складом суду), якщо відвід було заявлено з безумовних підстав;
2) пункту 2 статті 204 або пункту 2 частини третьої статті 227 КАСУ, якщо відвід було заявлено з оцінних підстав.
Про безумовні і оцінні підстави див. коментар до статті 27 КАСУ.
9. Якщо судове рішення у справі оскаржено у зв\’язку з участю у процесі секретаря судового засідання, експерта, спеціаліста, перекладача, яких потрібно було відвести, суд вищої інстанції повинен врахувати можливий вплив участі таких осіб у процесі і залежно від результатів ухвалити відповідне судове рішення.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code