Науково-практичний коментар до ст. 119 Кодексу адміністративного судочинства України

Науково-практичний коментар до ст. 119 Кодексу адміністративного судочинства України

Стаття 119. Ознайомлення зі справою
 
1. Особи, які беруть участь у справі, під час підготовчого провадження можуть знайомитися з матеріалами адміністративної справи, робити з них виписки та копії.
2. Особи, які беруть участь у справі, під час підготовчого провадження можуть за власний рахунок замовити та отримати в суді засвідчені копії документів і витяги з них.
Коментар:
Предмет регулювання та цілі статті
1. Стаття визначає порядок реалізації права особи, яка бере участь у справі, на ознайомлення з матеріалами адміністративної справи під час підготовчого провадження.
2. Стаття спрямована на забезпечення принципу змагальності, оскільки дає можливість сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, належним чином підготуватися до судового розгляду справи.
Права щодо ознайомлення з адміністративною справою
3. Коментована стаття конкретизує право особи, яка бере участь у справі (сторони, третьої особи їх представника), на ознайомлення з матеріалами адміністративної справи, що закріплене у частині третій статті 49 КАСУ. Це право передбачає такі можливості:
1) знайомитися з матеріалами адміністративної справи;
2) робити виписки з матеріалів справи та їх копії за допомогою власних технічних засобів (фотоапарат, портативний копіювальний апарат тощо);
3) за власний рахунок замовити та отримати в адміністративному суді засвідчені печаткою цього суду копії документів зі справи та витяги з них.
4. Для здійснення цього права необхідно звернутися до апарату адміністративного суду, який зобов\’язаний забезпечити його реалізацію.
5. Незважаючи на те, що коментована стаття і міститься у главі про підготовче провадження, це не означає, що право на ознайомлення зі справою може бути реалізоване лише на цій стадії адміністративного процесу. Хоч найбільшої актуальності для осіб, які беруть участь у справі, у зв\’язку з підготовкою до судового розгляду це право набуває саме під час підготовчого провадження. Але право на ознайомлення зі справою може бути реалізованим також на будь-яких інших стадіях процесу у суді будь-якої інстанції, де перебуває справа.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code