Науково-практичний коментар до ст. 120 Кодексу адміністративного судочинства України

Науково-практичний коментар до ст. 120 Кодексу адміністративного судочинства України

Стаття 120. Обов\’язковість особистої участі
 
1. Суд може постановити ухвалу про обов\’язковість особистої участі сторін чи третіх осіб у судовому засіданні. Викликати сторону чи третю особу для особистих пояснень можна і тоді, коли у судовому розгляді беруть участь їхні представники.
Коментар:
Предмет регулювання та цілі статті
1. Стаття, виходячи з принципу офіційного з\’ясування обставин у справі, передбачає право суду визнати обов\’язковою особисту участь сторони чи третьої особи у справі з метою заслуховування їхніх пояснень.
Обов\’язок з\’явитися до суду
2. За загальним правилом, взяти участь у судовому засіданні на стадії судового розгляду є змагальним правом, а не обов\’язком сторони чи третьої особи (закон передбачає можливість розгляду справи за їхньої відсутності – див. статтю 128 КАСУ). Мало того, щоб самим не ходити до суду, вони мають право брати участь у справі через представника.
3. Але відповідно до частини четвертої статті 11 КАСУ суд повинен вжити визначені законом заходи для повного з\’ясування усіх обставин у справі. Одним із засобів доказування в адміністративних справах є пояснення сторін та третіх осіб (стаття 76 КАСУ). Тому якщо суд вважає, що особиста участь позивача, відповідача або третіх осіб у судовому засіданні є необхідною для правильного встановлення усіх обставин у справі, він постановляє ухвалу, якою визнає обов\’язковою участь сторони чи третьої особи у судовому розгляді. Участь представника сторони чи третьої особи у судовому розгляді не є перешкодою для постановлення такої ухвали.
У цьому випадку взяти участь у судовому засіданні стає обов\’язком, а не правом сторони чи третьої особи. Водночас давати пояснення у справі все одно залишається правом особи, яка бере участь у справі.
4. Оскільки особиста участь сторони чи третьої особи може бути необхідною під час дослідження доказів, то суд може визнати таку участь обов\’язковою лише у судовому засіданні під час судового (глава 3 розділу III КАСУ) чи апеляційного розгляду справи (стаття 196 КАСУ).
Зважаючи на цілі статті, її може також бути застосовано до законного представника сторони чи третьої особи.
5. Ухвала про обов\’язковість особистої участі сторони чи третьої особи викладається окремим документом (пункт 17 частини четвертої статті 160 КАСУ) із урахуванням загальних вимог до ухвал суду, встановлених статтею 165 КАСУ. Окремо від постанови суду її не може бути оскаржено.
Забезпечення обов\’язкової участі сторони чи третьої особи
6. Обов\’язкова участь сторони чи третьої особи забезпечується відкладенням судового розгляду у справі у разі їхнього неприбуття (пункт 4 частини першої статті 128 КАСУ) та можливістю застосування до них такого заходу процесуального примусу, як привід до суду через органи внутрішніх справ (стаття 272 КАСУ).
Відмінність від цивільного судочинства
7. У цивільному судочинстві принцип офіційного з\’ясування обставин у справі не діє, а тому у цивільній справі суд не може визнати обов\’язковою участь сторони чи третьої особи у судовому розгляді і застосувати до них привід.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code