Науково-практичний коментар до ст. 126 Кодексу адміністративного судочинства України

Науково-практичний коментар до ст. 126 Кодексу адміністративного судочинства України

Стаття 126. Повідомлення про повне фіксування судового процесу технічними засобами
 
1. Секретар судового засідання повідомляє про здійснення повного фіксування судового засідання, а також про умови фіксування судового засідання (розташування мікрофонів та необхідність промовця говорити в мікрофон, недопустимість одночасних виступів учасників адміністративного процесу, дотримання тиші в залі судового засідання).
Коментар:
Предмет регулювання та цілі статті
1. Стаття визначає обов\’язок секретаря судового засідання повідомити осіб, присутніх у судовому засіданні, про здійснення фіксування судового засідання технічними засобами.
2. Повідомлення про здійснення фіксування налаштовує суд і учасників адміністративного процесу бути зосередженими у судовому засіданні, дотримуватися встановленої процедури і порядку під час судового розгляду справи, бути дисциплінованими.
Правова основа статті
3. Однією з конституційних засад судочинства (пункт 7 частини третьої статті 129 Конституції України) є його повне фіксування судового процесу технічними засобами, а тому кожне судове засідання під час судового розгляду адміністративної справи має фіксуватися технічними засобами.
Роз\’яснення умов фіксування судового засідання
4. Відповідальною особою за фіксування судового процесу технічними засобами є секретар судового засідання, а тому він повідомляє всіх учасників судового розгляду про здійснення повного фіксування судового засідання, а також про умови фіксування судового засідання – роз\’яснює всім учасникам судового розгляду про:
1) розташування мікрофонів і те, як правильно користуватися мікрофонами;
2) необхідність говорити в мікрофон (щоб якість запису була високою);
3) недопустимість одночасних виступів (щоб голоси не накладалися);
4) необхідність дотримання тиші в залі судового засідання.
Крім того, правильно було б, щоб секретар судового засідання роз\’яснив порядок ознайомлення з технічним записом судового засідання, його відтворення, роздрукування, подання зауважень до журналу судового засідання.
5. Відповідно до місця розташування статті у цій главі секретар судового засідання здійснює зазначені вище дії після відкриття судового засідання і з\’ясування особи тих, які з\’явилися за викликом чи повідомленням суду, а якщо у справі є перекладач – після приведення його до присяги. При цьому судове засідання фіксується технічними засобами з моменту відкриття.
З метою процесуальної економії, вважаємо також за можливе, щоб секретар судового засідання робив визначене цією статтею повідомлення перед відкриттям судового засідання.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code