Науково-практичний коментар до ст. 151 Кодексу адміністративного судочинства України

Науково-практичний коментар до ст. 151 Кодексу адміністративного судочинства України

Стаття 151. Закінчення з\’ясування обставин та перевірки їх доказами
 
1. Після з\’ясування всіх обставин у справі та перевірки їх доказами головуючий у судовому засіданні надає сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, можливість дати додаткові пояснення чи надати додаткові докази.
2. У зв\’язку з додатковими поясненнями осіб, які беруть участь у справі, суд може задавати питання іншим особам, які беруть участь у справі, свідкам, експертам, спеціалістам.
3. Вислухавши додаткові пояснення і дослідивши додаткові докази, суд постановляє ухвалу про закінчення з\’ясування обставин у справі та перевірки їх доказами і переходить до судових дебатів.
Коментар:
Предмет регулювання та цілі статті
1. Стаття встановлює правила щодо закінчення другої частини судового розгляду – розгляду справи по суті (з\’ясування обставин у справі та перевірка їх доказами). Стаття спрямована на забезпечення повного з\’ясування обставин у справі та всебічної перевірки їх доказами.
Додаткові пояснення і докази
2. Після завершення дослідження доказів, що було проведено згідно з порядком, встановленим судом відповідно до статті 140 КАСУ, головуючий в судовому засіданні оголошує про це особам, які беруть участь у справі, та надає їм можливість дати додаткові пояснення чи надати додаткові докази (наприклад, стосовно судових витрат, які необхідно відшкодувати, тощо).
Ці процесуальні дії суд виконує у рамках розгляду справи по суті, а тому особи, які беруть участь у справі, користуються правами щодо надання пояснень, заявлення клопотань, надання суду доказів і наведення доводів щодо них тощо.
3. У зв\’язку з додатковими поясненнями осіб, які беруть участь у справі, суд та особи, які беруть участь у справі, можуть задавати питання іншим особам, які беруть участь у справі, та особам, які давали додаткові пояснення, свідкам, експертам, спеціалістам.
4. У разі наявності додаткових доказів їх дослідження відбувається у загальному порядку.
Закінчення розгляду справи по суті та перехід до судових дебатів
5. Вислухавши додаткові пояснення та дослідивши додаткові докази, суд постановляє ухвалу про закінчення з\’ясування обставин у справі та перевірки їх доказами і переходить до судових дебатів. Суд постановляє ухвалу без виходу до нарадчої кімнати, її проголошує головуючий усно.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code