Науково-практичний коментар до ст. 153 Кодексу адміністративного судочинства України

Науково-практичний коментар до ст. 153 Кодексу адміністративного судочинства України

Стаття 153. Вихід суду для ухвалення рішення
 
1. Після судових дебатів суд виходить до нарадчої кімнати (приміщення, спеціально призначеного для ухвалення судових рішень) для ухвалення рішення у справі, оголосивши орієнтовний час його проголошення.
2. Якщо під час ухвалення рішення виявиться потреба з\’ясувати будь-яку обставину через повторний допит свідків або через іншу процесуальну дію, суд постановляє ухвалу про поновлення судового розгляду. Розгляд справи у цьому разі проводиться в межах, необхідних для з\’ясування обставин, що потребують додаткової перевірки.
3. Після закінчення поновленого розгляду справи суд відкриває судові дебати з приводу додатково досліджених обставин і виходить до нарадчої кімнати для ухвалення рішення або, якщо проведення необхідних процесуальних дій у цьому судовому засіданні виявилося неможливим, постановляє ухвалу про відкладення розгляду справи чи оголошення перерви.
Коментар:
Предмет регулювання та цілі статті
1. Стаття визначає порядок завершення судового розгляду і передбачає можливість його поновлення для з\’ясування додаткових обставин. Положення статті спрямовані на забезпечення таємниці нарадчої кімнати, а також на повне встановлення обставин у справі, якщо під час ухвалення судового рішення буде виявлено прогалини у з\’ясуванні обставин.
Вихід суду до нарадчої кімнати
2. Суд, постановляючи ухвалу про закінчення судових дебатів (без виходу в нарадчу кімнату), оголошує про вихід до нарадчої кімнати для ухвалення рішення у справі та орієнтовний час його проголошення, виходячи з прогнозованої кількості часу на ухвалення судового рішення. Після цього суд покидає залу судового засідання – усі присутні при цьому встають.
Ухвалення судового рішення відбувається в нарадчій кімнаті, а проголошення – в залі судового засідання після виходу суду з нарадчої кімнати.
3. Нарадча кімната – це приміщення, що спеціально призначене для ухвалення судових рішень, тобто має виключати доступ до нього будь-яких осіб, крім суддів, що розглядали справу.
Поновлення судового розгляду
4. Якщо під час ухвалення рішення виникне потреба у додатковому з\’ясуванні будь-якої обставини (наприклад, стосовно судових витрат, які необхідно відшкодувати, тощо), суд постановляє ухвалу про поновлення судового розгляду. Така ухвала, як і будь-яка ухвала, яку суд постановляє у нарадчій кімнаті, виготовляється у вигляді окремого документа і підписується всім складом суду, який обов\’язково зазначає в ухвалі про те, яку саме обставину необхідно з\’ясувати або додатково перевірити.
5. Судовий розгляд справи у разі його поновлення здійснюється лише в межах, необхідних для з\’ясування обставин, що потребують додаткового з\’ясування чи перевірки. Якщо проведення необхідних процесуальних дій у цьому судовому засіданні виявилося неможливим, суд постановляє ухвалу про оголошення перерви.
Після проведення поновленого розгляду справи по суті суд відкриває судові дебати стосовно додаткових обставин і доказів.
6. Після судових дебатів суд знову оголошує про вихід до нарадчої кімнати для ухвалення судового рішення.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code