Науково-практичний коментар до ст. 234 Кодексу адміністративного судочинства України

Науково-практичний коментар до ст. 234 Кодексу адміністративного судочинства України

Стаття 234. Повернення адміністративної справи
 
1. Після закінчення касаційного провадження адміністративна справа не пізніш як у семиденний строк направляється до адміністративного суду першої інстанції, якщо інше не випливає із судового рішення суду касаційної інстанції.
Коментар:
Предмет регулювання та цілі статті
1. Стаття визначає необхідність і строк повернення адміністративної справи з адміністративного суду касаційної інстанції до адміністративного суду першої інстанції з тим, щоб усі справи, у яких закінчено провадження, зберігалися у відповідних місцевих судах, а якщо провадження не закінчено, то щоб справа надійшла до адміністративного суду, який повинен її розглянути.
Необхідність повернення справи
2. Після закінчення касаційного провадження справу апарат Вищого адміністративного суду України направляє адміністративну справу до адміністративного суду першої інстанції (місцевого загального чи окружного адміністративного суду), якщо інше не випливає із судового рішення суду касаційної інстанції, тобто, якщо справу за результатами касаційного розгляду не спрямовано до суду апеляційної інстанції на новий розгляд або для продовження розгляду.
3. Наявність адміністративної справи у місцевому суді, якщо суд касаційної інстанції остаточно вирішив справу, полегшує доступ до суду при вирішенні питань, пов\’язаних із виконанням судового рішення, – зокрема щодо одержання виконавчого листа. Це також полегшує доступ до матеріалів справи.
Строк для повернення справи
4. Справа має бути направлена до місцевого чи апеляційного адміністративного суду не пізніш як у семиденний строк після закінчення касаційного провадження. Момент закінчення касаційного провадження КАСУ не визначено. На наш погляд, цей момент слід відраховувати з моменту завершення касаційного розгляду, тобто після проголошення судового рішення за його наслідками, або в разі касаційного розгляду справи у письмовому провадженні чи відкладення виготовлення постанови у повному обсязі – після підписання судового рішення.
Поки справа перебуває в адміністративному суді касаційної інстанції, особа має можливість звернутися до цього суду для вирішення якогось з питань, пов\’язаних з виконанням судового рішення (розділ V КАСУ). У цьому випадку семиденний строк необхідно відраховувати після вирішення судом касаційної інстанції відповідного питання.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code