Науково-практичний коментар до ст. 264 Кодексу адміністративного судочинства України

Науково-практичний коментар до ст. 264 Кодексу адміністративного судочинства України

Стаття 264. Заміна сторони виконавчого провадження
 
1. У разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.
2. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, що звернулися з поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.
3. Ухвалу суду за результатами питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено у загальному порядку.
Коментар:
Предмет регулювання та цілі статті
1. Стаття визначає правила про заміну сторони виконавчого провадження, що під час виконавчого провадження є аналогом інституту процесуального правонаступництва (стаття 55 КАСУ). Крім того, стаття повністю корелюється з частиною четвертою статті 11 Закону України \”Про виконавче провадження\”.
2. Положення статті спрямовано на продовження виконавчого провадження у разі вибуття сторони виконавчого провадження із заміною її іншою особою.
Ініціювання заміни сторони виконавчого провадження
3. У разі вибуття однієї зі сторін виконавчого провадження – стягувача чи боржника165 (наприклад, ліквідовано орган, що є боржником) суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником (наприклад, інший орган, якому передано повноваження ліквідованого органу – боржника):
1) за поданням державного виконавця;
2) за заявою іншої сторони виконавчого провадження;
3) за заявою правонаступника сторони виконавчого провадження.
4. Подання державного виконавця, заява заінтересованої особи вносяться до адміністративного суду, де знаходиться справа. Зазвичай це адміністративний суд першої інстанції. А якщо справа знаходиться в адміністративному суді вищої інстанції, тоді необхідно звертатися до цього суду.
До подання (заяви) бажано додати докази, які підтверджують факт вибуття сторони виконавчого провадження, а також підстави для правонаступництва відповідної особи. Інакше їх треба буде обов\’язково подати під час розгляду цих питань в суді.
Розгляд питання про заміну сторони виконавчого провадження
5. Суд у складі одного професійного судді (частина п\’ята статті 257 КАСУ) розглядає подання (заяву) про заміну сторони виконавчого провадження у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, що звернулися з поданням (заявою), та осіб, які брали участь у справі.
Неприбуття у судове засідання зазначених осіб не перешкоджає судовому розгляду цього питання, якщо вони були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового засідання, тобто з дотриманням вимог глави 3 \”Судові виклики і повідомлення\” розділу II КАСУ.
Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк з дня надходження (подання) заяви.
Ухвала за результатами питання про заміну сторони виконавчого провадження
6. Про заміну сторони виконавчого провадження або відмову у цьому суд постановляє ухвалу. Суд відмовляє у заміні сторони виконавчого провадження, якщо, наприклад, виконання вимог чи обов\’язків сторони у виконавчому провадженні не допускає правонаступництва, оскільки це є підставою для закінчення виконавчого провадження (пункт 3 частини першої статті 37 Закону України \”Про виконавче провадження\”).
7. Ухвалу суду за результатами розгляду питання про заміну сторони виконавчого провадження може бути оскаржено у загальному порядку, тобто з урахуванням того, суд якої інстанції постановив таку ухвалу, та вимог глав 1 – 3 розділу IV \”Перегляд судових рішень\” КАСУ.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code