Науково-практичний коментар до ст. 41-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 41-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 41-2. Порушення чи невиконання колективного договору, угоди
Порушення чи невиконання зобов\’язань щодо колективного договору, угоди особами, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, чи представниками трудових колективів – тягне за собою накладення штрафу від п\’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єкт: суспільні відносини у сфері охорони праці. Ці відносини регулюються Законом України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.1993 р. Об\’єктивна сторона виражається у:
– порушенні зобов\’язань щодо колективного договору, угоди;
– невиконанні зобов\’язань щодо колективного договору, угоди.
Умови колективних договорів і угод, укладених відповідно до чинного законодавства, є обов\’язковими для підприємств, на які вони поширюються, та сторін, які їх уклали.
Статтею 18 зазначеного Закону встановлюється, що на осіб, які представляють власника або уповноважений ним орган чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи і з вини яких порушено чи не виконано зобов\’язання щодо колективного договору, угоди, накладається штраф до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, і вони також несуть дисциплінарну відповідальність аж до звільнення з посади. Також у цій статті частиною другою зазначається, що на вимогу профспілок, іншого уповноваженого трудовим колективом органу власник або уповноважений ним орган зобов\’язаний вжити заходів, передбачених законодавством, до керівника, з вини якого порушуються чи не виконуються зобов\’язання щодо колективного договору, угоди. Справи щодо вчинення такого правопорушення розглядаються судами (ст. 221 КпАП).
Суб\’єкт: особи, які представляють власників або уповноважені ними органи чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи, представники трудових колективів.
Суб\’єктивна сторона: вина у формі умислу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code