Науково-практичний коментар до ст. 44-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 44-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 44-1. Ухилення від медичного огляду чи медичного обстеження
Ухилення особи, хворої на наркоманію, від медичного огляду на наявність наркотичного сп\’яніння – тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти п\’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 
Ухилення особи, яка зловживає наркотичними засобами або психотропними речовинами, від медичного обстеження – тягне за собою накладення штрафу від двадцяти п\’яти до п\’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єкт: встановлений порядок проходження медичного огляду чи медичного обстеження особами, які вживають наркотики та психотропні речовини у немедичних цілях, а також здоров\’я населення.
Порядок проходження медичного огляду та медичного обстеження встановлюється Законом України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними» від 15.02.1995 р.
Об\’єктивна сторона виражається в:
1) ухиленні особи, хворої на наркоманію, від медичного огляду на наявність наркотичного сп\’яніння. Медичний огляд- амбулаторний огляд особи з метою встановлення стану наркотичного сп\’яніння. Хворий на наркоманію (наркоман) – особа, якій у встановленому порядку медичним закладом встановлено діагноз «наркоманія». Наркоманія-хворобливий психічний стан, зумовлений хронічною інтоксикацією внаслідок зловживання наркотичними засобами, що віднесені до таких конвенціями ООН чи Комітетом з контролю за наркотиками при Міністерстві охорони здоров\’я України, і який характеризується психічною або фізичною залежністю від них.
Особа, відносно якої до органів Міністерства охорони здоров\’я України або Міністерства внутрішніх справ України надійшла інформація від установ, підприємств, організацій, засобів масової інформації або окремих громадян про те, що вона незаконно вживає наркотичні засоби або психотропні речовини чи перебуває у стані наркотичного сп\’яніння, підлягає медичному огляду. Факт незаконного вживання наркотичних засобів або психотропних речовин встановлюється на підставі показань свідків, наявності ознак наркотичного сп\’яніння, результатів медичного огляду, а також тестів на вміст наркотичного засобу або психотропної речовини в організмі особи. Медичний огляд на наявності стану сп\’яніння може проводити лише лікар, на якого покладено такі обов\’язки, а діагноз «наркоманія» встановлюється лікарсько-консультаційною комісією.
Медичний огляд проводиться за направленням працівників органів Міністерства внутрішніх справ України. У разі, якщо особа ухиляється від медичного огляду, вона підлягає приводу до наркологічного закладу органом внутрішніх справ.
2) ухиленні особи, яка зловживає наркотичними засобами або психотропними речовинами, від медичного обстеження.
Зловживання наркотичними засобами або психотропними речовинами – умисне систематичне незаконне вживання наркотичних засобів або психотропних речовин.
Медичне обстеження – обстеження особи в стаціонарних умовах з метою встановлення діагнозу «наркоманія». Медичне обстеження проводиться за направленням лікаря-нарколога. Особа, яка ухиляється від медичного огляду, підлягає приводу працівником органу внутрішніх справ.
Ухилення від медичного огляду, медичного обстеження або лікування – умисне невиконання розпорядження працівника органів внутрішніх справ щодо медичного огляду, а так само невиконання призначень та рекомендацій лікаря особою, яка зловживає наркотичними засобами або психотропними речовинами.
Порядок проведення медичного огляду та медичного обстеження визначається нормативним актом Міністерства охорони здоров\’я України, Міністерства внутрішніх справ України, Генеральної прокуратури України, Міністерства юстиції України і Верховного Суду України.
На підставі заяв, повідомлень про правопорушення, пов\’язані з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин чи прекурсорів, або за наявності про це іншої достовірної інформації компетентних органів може бути здійснено огляд транспортного засобу, вантажу, що в ньому знаходиться, особистих речей водія і пасажирів. Право на це мають посадові особи органів Міністерства внутрішніх справ України і Служби безпеки України. У разі виявлення речовин, які викликають підозру як такі, що належать до наркотичних, психотропних або прекурсорів і потребують подальшого дослідження, а також наявності у водія чи пасажирів ознак наркотичного сп\’яніння транспорт і зазначені особи можуть бути доставлені в органи внутрішніх справ для з\’ясування необхідних обставин.
Суб\’єкт спеціальний: ч. 1 цієї статті – особи, що хворі на наркоманію; ч. 2 цієї статті – особи, які зловживають наркотичними засобами або психотропними речовинами.
Суб\’єктивна сторона: прямий умисел. До того ж метою здійснення таких дій є приховування незаконного вживання наркотиків або психотропних речовин.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code