Науково-практичний коментар до ст. 64 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 64 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 64. Порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини, заготівлі живиці
Порушення встановленого порядку використання лісосічного фонду, заготівлі і вивезення деревини, заготівлі живиці – тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п\’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єкт: суспільні відносини, що виникають у сфері використання лісосічного фонду. Таке використання повинно бути раціональним, забезпечувати відтворення лісосічного фонду, запобігати шкідливому впливу на ліси. Лісосічний фонд – це запаси деревини, призначеної для щорічної заготівлі під час рубок головного користування.
Об\’єктивна сторона полягає у: порушенні встановленого порядку використання лісосічного фонду; порушенні встановленого порядку заготівлі та вивезення деревини; порушенні встановленого порядку заготівлі живиці. Щорічний розмір лісосічного фонду встановлюється Кабінетом Міністрів України з огляду на розмір розрахункової лісосіки. Визначення і передача лісосічного фонду провадиться постійними лісокористувачами відповідно до Правил відпуску деревини на пні в лісах України, передусім у стиглих і пристигаючих дерево станах, що потребують рубки за своїм станом (пошкоджені деревостани і деревостани, в яких закінчена підсочка тощо), а також ростуть на землях, які підлягають розчищенню у зв\’язку з проведенням лісогосподарських заходів або передачею їх для використання в цілях, не пов\’язаних із веденням лісового господарства і використанням лісових ресурсів. Під час проведення рубок головного користування цінні й рідкісні деревні та чагарникові породи, перелік яких визначається Правилами відпуску деревини на пні в лісах України, підлягають збереженню. Основним видом лісового використання є заготівля деревини. Розмір заготівлі деревини під час проведення рубок, пов\’язаних з веденням лісового господарства, визначається з огляду на потреби охорони, поліпшення породного складу і якості лісів, а розмір заготівлі деревини під час проведення інших рубок- обсягом робіт, передбачених відповідними проектами або заходами. Лісове законодавство регулює порядок проведення заготівельних робіт, умови та способи. Після рубки деревини її необхідно доставити до певної точки (чи на склад, чи до відповідного пункту споживання та ін.). Вивезення деревини з лісу, а також очищення лісосік від порубкових залишків здійснюється, як правило, одночасно з її заготівлею. Порядок переміщення деревини регулюється Правилами відпуску деревини на пні в лісах України. Живиця – світло-жовта в\’язка рідина, що виділяється під час поранення хвойних дерев. Заготівля живиці здійснюється шляхом підсочки стиглих хвойних деревостанів, які після закінчення строків підсочки плануються до рубки, а також пристигаючих деревостанів, які до строку закінчення підсочки підлягатимуть рубці. До закінчення строків підсочки у хвойних деревостанах, призначених для заготівлі живиці, рубки головного користування забороняються. Вирубування цих деревостанів до їх підсочки, а також дострокове вилучення їх з підсочки може допускатися, як виняток, з дозволу Міністерства лісового господарства України. Правила заготівлі живиці, а також зони обов\’язкової підсочки деревостанів визначаються Кабінетом Міністрів України.
Суб\’єкт: громадяни та посадові особи.
Суб\’єктивна сторона: може бути як у формі умислу, так і у формі необережності.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code