Науково-практичний коментар до ст. 67 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 67 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 67. Здійснення лісових користувань не у відповідності з метою або вимогами, передбаченими в лісорубному квитку (ордері) або лісовому квитку
Здійснення лісових користувань не у відповідності з метою або вимогами, передбаченими в лісорубному квитку (ордері) або лісовому квитку, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єкт: суспільні відносини, що виникають у сфері раціонального використання лісу.
Об\’єктивна сторона цього правопорушення виражається у здійсненні дій, що не відповідають вимогам або меті, які зазначені у лісорубному квитку (ордері) або лісовому квитку.
Дозволом на спеціальне використання лісових ресурсів державного і місцевого значення є лісорубний квиток (ордер) або лісовий квиток, виданий згідно з встановленими нормами.
Лісорубний квиток (ордер) видається на:
а) використання лісових ресурсів державного значення (заготівлю деревини при рубках головного користування і лісовідновних рубках і заготівлю живиці в лісах, які перебувають у державній власності);
б) використання лісових ресурсів місцевого значення (заготівлю деревини при рубках головного користування і лісовідновних рубках у лісах, що перебувають у колективній і приватній власності, і заготівлю другорядних лісових матеріалів-пеньків, лубу, кори, деревної зелені тощо).
Лісорубний квиток видається також на проведення рубок догляду за лісом, санітарних та інших рубок, пов\’язаних з проведенням лісогосподарських заходів, і у випадках розчищення лісових земель у зв\’язку з будівництвом гідровузлів, трубопроводів, шляхів і т. п. Населенню видається ордер на дрібний (до 10 м3) відпуск деревини на пні. Лісовий квиток видається на: сінокосіння, випасання худоби, розміщення вуликів і пасік, заготівлю дикорослих плодів, ягід, грибів, горіхів, лікарських рослин і технічної сировини, очерету, лісової підстилки, використання лісових ділянок у науково-дослідних цілях (без права рубки дерев), тимчасове використання земель лісового фонду для сільськогосподарського виробництва, крім сільськогосподарських угідь, що належать до складу земель лісового фонду, а також на використання лісових ресурсів для потреб мисливського господарства, розміщення туристських таборів, баз відпочинку та інших подібних об\’єктів із спорудженням будівель некапітального типу строком до одного року. Дозволи на спеціальне використання лісових ресурсів видають органи Мінлісгоспу України. Лісокористувачі можуть використовувати відповідні площі тільки для тих лісових користувань, на які їм виданий дозвіл, та тільки з додержанням відповідних вимог, зазначених у дозволі.
Суб\’єкт: громадяни та посадові особи.
Суб\’єктивна сторона: це правопорушення може бути вчинене як з умислом, так і з необережності.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code