Науково-практичний коментар до ст. 74 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 74 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 74. Знищення або пошкодження лісоосушувальних канав, дренажних систем і шляхів на землях державного лісового фонду
Знищення або пошкодження лісоосушувальних канав, дренажних систем і шляхів на землях державного лісового фонду – тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єкт: суспільні відносини у сфері охорони та захисту лісу. Предметом цього правопорушення є лісоосушувальні канави, дренажні системи та шляхи на землях державного лісового фонду.
Об\’єктивна сторона полягає у знищенні або пошкодженні зазначених об\’єктів. Лісоосушувальні канави – це гідротехнічні споруди, що призначені для збору та розподілення надлишків води, направлення потоку води, переводу потоку води та для інших цілей з метою регулювання кількості та наявності води, умов її протікання.
Дренажні системи використовуються для ліквідації підтоплення, заболочення чи вторинного засолення зрошуваних земель шляхом створення штучних водотоків, тобто дренів. Лісові шляхи – це певні стежини, дороги, просіки, що використовуються для проїзду, проходу, переміщення деревини та в інших цілях, які знаходяться у лісі та підлягають занесенню у державний лісовий кадастр. Знищення зазначених об\’єктів призводить до неможливості використання їх у відповідних цілях та створення загрози захисту та охороні лісу. Пошкодження полягає у частковому припиненні функціонування, тимчасовому приведенні їх у непридатність тощо. Знищення та пошкодження лісоосушувальних канав, дренажних систем та лісових шляхів може призвести до шкідливих наслідків, однак для настання відповідальності за цією статтею достатньо лише самого факту вчинення перелічених дій.
Суб\’єкт: громадяни та посадові особи.
Суб\’єктивна сторона: може бути як у формі умислу, так і у формі необережності.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code