Науково-практичний коментар до ст. 78-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 78-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 78-1. Порушення порядку здійснення діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери і атмосферних явищ
Порушення порядку здійснення діяльності, спрямованої на штучні зміни стану атмосфери і атмосферних явищ у господарських цілях, – тягне за собою накладення штрафу від п\’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єкт: суспільні відносини у сфері охорони атмосферного повітря від штучних змін його стану. Такі відносини регулюються Законом України «Про охорону атмосферного повітря» від 16.10.1992 р. та міжнародними договорами.
Об\’єктивна сторона: виражається у порушенні порядку здійснення діяльності, яка спрямована на штучні зміни стану атмосфери і атмосферних явищ у господарських цілях. Діяльність, спрямована на штучні зміни стану атмосфери та атмосферних явищ у господарських цілях, може провадитися підприємствами, установами, організаціями та громадянами – суб\’єктами підприємницької діяльності тільки за дозволами, виданими спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань екології та природних ресурсів або його територіальними органами, за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань охорони здоров\’я або його територіальними органами, місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування. Порядок погодження і видачі дозволів встановлюється Кабінетом Міністрів України. Підприємства, установи, організації та громадяни -суб\’єкти підприємницької діяльності зобов\’язані відповідно до міжнародних договорів, згода на обов\’язковість яких надана Верховною Радою України, скорочувати і надалі повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, що шкідливо впливають на озоновий шар, а також проводити роботу щодо зменшення викидів речовин, накопичення яких в атмосферному повітрі може призвести до негативних змін клімату.
Суб\’єктом цього правопорушення можуть бути як посадові особи підприємств, організацій, установ, так і окремі громадяни.
Суб\’єктивна сторона: це правопорушення може бути вчинене як з умислом, так з необережності.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code