Науково-практичний коментар до ст. 82-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 82-5 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 82-5. Порушення правил передачі відходів
Передача відходів з порушенням установлених правил на зберігання, оброблення або видалення підприємствам чи організаціям, що не мають відповідного дозволу на проведення цих операцій, – тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двох до п\’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єкт: суспільні відносини, що виникають у сфері операцій поводження з відходами. Зберігання, оброблення або видалення відходів здійснюється за певними правилами. Порядок здійснення зазначених дій регламентуються відповідними нормативно-правовими актами.
Об\’єктивна сторона полягає у передачі відходів з порушенням установлених правил на зберігання, оброблення або видалення підприємствам чи організаціям, до того ж такі підприємства та організації не мають відповідного дозволу на здійснення зазначених операцій.
Зберігання відходів – тимчасове розміщення відходів у спеціально відведених місцях чи об\’єктах (до їх утилізації чи видалення). Оброблення (перероблення) відходів-здійснення будь-яких технологічних операцій, пов\’язаних із зміною фізичних, хімічних чи біологічних властивостей відходів, з метою підготовки їх до екологічно безпечного зберігання, перевезення, утилізації чи видалення. Видалення відходів – здійснення операцій з відходами, що не призводять до їх утилізації.
Зберігання та видалення відходів здійснюються відповідно до вимог екологічної безпеки та способами, що забезпечують максимальне використання відходів чи передачу їх іншим споживачам (за винятком захоронення). На кожне місце чи об\’єкт зберігання або видалення відходів складається спеціальний паспорт, в якому зазначаються найменування та код відходів (згідно з державним класифікатором відходів), їх кількісний та якісний склад, походження, а також технічні характеристики місць чи об\’єктів зберігання чи видалення і відомості про методи контролю та безпечної експлуатації цих місць чи об\’єктів. Видалення відходів здійснюється відповідно до встановлених законодавством вимог екологічної безпеки з обов\’язковим забезпеченням можливості утилізації чи захоронення залишкових продуктів за погодженням з державною санітарно-епідеміологічною службою України. Зберігання та видалення відходів здійснюються в місцях, визначених органами місцевого самоврядування з врахуванням вимог земельного та природоохоронного законодавства, за наявності спеціальних дозволів, у яких визначені обсяги відходів відповідно до встановлених лімітів та умови їх зберігання. Такий дозвіл видається спеціально уповноваженим органом виконавчої влади у галузі охорони навколишнього природного середовища. Визначені для зберігання та видалення відходів місця чи об\’єкти повинні використовуватися лише для заявлених на одержання дозволу відходів.
Суб\’єкт: громадяни та посадові особи.
Суб\’єктивна сторона характеризується виною у формі умислу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code