Науково-практичний коментар до ст. 86-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 86-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 86-1. Експлуатація на водних об\’єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням
Експлуатація на водних об\’єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням, якщо його наявність передбачена відповідними нормативами, або з неефективно працюючим рибозахисним обладнанням – тягне за собою накладення штрафу на громадян від одного до шести неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від п\’яти до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Коментар:
 
 
Адміністративні правопорушення в галузі використання і охорони природних ресурсів – це протиправні, винні (умисні або необережні) дії чи бездіяльність, що посягає на природне середовище і за які законом передбачено адміністративну відповідальність.
 
Справи про ці правопорушення розглядають органи рибоохорони (статті 86-1, 91-2).
 
Крім цього, варто додати наступне:
 
1. Об\’єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері охорони водних біоресурсів та використання водних об\’єктів (див. Закони України \”Про охорону навколишнього природного середовища\”, \”Про тваринний світ\”, \”Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів\”, Водний кодекс України). 
Предмет посягання – водні біоресурси (риба). 
2. Об\’єктивна сторона правопорушення виражається в експлуатації на водних об\’єктах водозабірних споруд, не забезпечених рибозахисним обладнанням, якщо його наявність передбачена відповідними нормативами, або з неефективно працюючим рибозахисним обладнанням (формальний склад). 
3. Суб\’єкт адміністративного проступку – як громадяни, так і посадові особи. 
4. Суб\’єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини як у формі умислу, так й у формі необережності. 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code