Науково-практичний коментар до ст. 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 106-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 106-2. Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку чи конопель
Незаконний посів або незаконне вирощування снотворного маку в кількості до ста рослин чи конопель у кількості до десяти рослин – тягнуть за собою накладення штрафу від вісімнадцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно вирощуваних наркотиковмісних рослин.
Коментар:
Об\’єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сферах охорони здоров\’я населення та обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів (див. коментар до ст. 106-1).
Об\’єктивна сторона цього правопорушення полягає у незаконному посіві та вирощуванні снотворного маку чи конопель. Відповідно до ст. 7 Закону України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» діяльність, пов\’язана з культивуванням та (або) використанням чи реалізацією рослин, включених до списку № 3 таблиці 1 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, з метою виробництва та (або) виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин здійснюється підприємствами державної та комунальної форми власності за наявності у них ліцензії на здійснення відповідних видів діяльності. Тобто всі випадки вирощування снотворного маку чи конопель без ліцензії будуть незаконними.
Суб\’єктом правопорушення є особа, якій виповнилося 16 років.
Суб\’єктивна сторона правопорушення – це наявність умислу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code