Науково-практичний коментар до ст. 110 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 110 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 110. Порушення правил користування засобами залізничного транспорту
Пошкодження внутрішнього обладнання пасажирських вагонів, стекол локомотивів і вагонів – тягне за собою накладення штрафу від десяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Куріння у вагонах (у тому числі в тамбурах) приміських поїздів, у невстановлених для куріння місцях у поїздах місцевого і дальнього сполучення, а також у метрополітенах – тягне за собою попередження або накладення штрафу від п\’яти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єктом цього правопорушення є безпечна робота залізничного транспорту (див. коментар до ст. 109).
Об\’єктивну сторону правопорушень, передбаченого коментованою статтею, складають активні дії, які порушують правила користування засобами залізничного транспорту: пошкодження внутрішнього обладнання пасажирських вагонів, стекол локомотивів і вагонів, а також куріння у вагонах (зокрема в тамбурах) приміських поїздів, У невстановлених для куріння місцях у поїздах місцевого і дальнього сполучення, а також у метрополітенах. Під пошкодженням внутрішнього обладнання пасажирських вагонів, стекол локомотивів і вагонів необхідно розуміти будь-які дії, що призводять до порушення цілісності останніх.
Куріння тютюнових виробів – це дії, що призводять до згорання тютюнових виробів, у результаті чого утворюється тютюновий дим, який виділяється в повітря та вдихається особою, яка їх палить. Законодавство України про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров\’я населення базується на Конституції України і складається з Основ законодавства України про охорону здоров\’я, Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров\’я населення» та інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до них. Статтею 13 Закону встановлено обмеження щодо вживання тютюнових виробів: забороняється куріння тютюнових виробів на робочих місцях та в громадських місцях, за винятком спеціально для цього відведених місць.
Суб\’єктивна сторона: вина у формі умислу або необережності.
Суб\’єкт правопорушення: особа, якій виповнилося 16 років.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code