Науково-практичний коментар до ст. 112 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Науково-практичний коментар до ст. 112 Кодексу України про адміністративні правопорушення

Стаття 112. Порушення правил поведінки на повітряному судні
Невиконання особами, які перебувають на повітряному судні, розпоряджень командира судна – тягне за собою попередження або накладення штрафу від двадцяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Порушення правил фотографування, кінозйомки і користування засобами радіозв\’язку з борту повітряного судна – тягне за собою попередження або накладення штрафу від двадцяти до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Коментар:
Об\’єктом цього правопорушення є суспільні відносини в сфері забезпечення авіаційної безпеки – див. коментар до ст.109 КУпАП.
Об\’єктивна сторона правопорушення полягає у порушенні правил поведінки на повітряному судні. Відповідно до ст. 15 Правил повітряних перевезень пасажирів і багажу, затверджених наказом Міністерства транспорту України від 25.07.2003 р. № 568, поведінка пасажира на борту повітряного судна має бути такою, яка за правилами перевізника не становить небезпеки або не загрожує іншим особам, речам, повітряному судну або його екіпажу. Пасажир не має права заважати екіпажу при виконанні ним своїх службових обов\’язків і має виконувати вказівки командира повітряного судна та екіпажу щодо гарантування безпеки польоту, повітряного судна та безпечного, ефективного і комфортабельного польоту пасажирів. Пасажир має відмовитися від поведінки, яка може викликати або викликає протест інших пасажирів. З метою забезпечення безпеки польоту перевізник має право заборонити або обмежити використання на борту повітряного судна електронної техніки, мобільних телефонів, переносних комп\’ютерів, портативних магнітофонів, портативних радіоприймачів, СО-плеєрів, передавальних пристроїв, зокрема, іграшок з радіоуправлінням, портативних рацій тощо (за винятком приладів штучного слуху та серцевих електрокардіостимуляторів). На борту повітряного судна пасажир не має права бути в стані алкогольного або наркотичного сп\’яніння або під впливом будь-якої іншої речовини, яка може призвести до небезпеки або становити небезпеку для інших пасажирів, речей, повітряного судна або його екіпажу. Вживання будь-яких алкогольних напоїв на борту повітряного судна дозволяється лише у кількості, Що пропонується перевізником. Перевізник має право заборонити палити на борту повітряного судна. В окремих випадках перевізник може дозволити палити на борту повітряного судна у спеціально обладнаних для цього місцях.
Суб\’єктивна сторона правопорушення є наявністю вини у формі прямого або непрямого умислу.
Суб\’єкт правопорушення: особа, якій виповнилося 16 років.
 
Крім цього, варто додати наступне.
 
Відповідно до коментованої статті відповідальність настає за невиконання особами, які перебувають на повітряному судні, розпоряджень саме командира судна, а не інших членів екіпажу. Тобто, не виконання розпорядження наприклад стюардеси не тягне за собою відповідальності. Але, якщо стюардеса переказує розпорядження командира судна, то це можна вважати розпорядженням самого командира, і його невиконання тягне за собою відповідальність згідно з коментованою статтею.
 
По-друге, згідно з коментованою статтею відповідальність настає також за порушення правил фотографування, кінозйомки і користування засобами радіозв\’язку з борту повітряного судна. Тому, використання таких приладів, як скажімо CD-плеєри, які не являються засобами радіозв\’язку, не тягне за собою накладення відповідальності за даною статтею. Винятком буде та ситуація, коли вимога не використовувати CD-плеєр поступить від командира судна. Але, така вимога все одно повинна бути законною, а не бути просто чиїмось забаганками. Тому, вимога не використовувати CD-плеєр у літаку навряд чи можна назвати законною. 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code