Науково-практичний коментар до ст. 142 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 142 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 142. Порушення землекористувачами правил утримання ділянок, прилеглих до автомобільних шляхів
Порушення землекористувачами правил утримання ділянок, прилеглих до смуги відводу автомобільних шляхів загальнодержавного, республіканського і місцевого значення, обов\’язків по очищенню тротуарів, пішохідних доріжок у межах закріплених за ними ділянок, обладнанню і ремонту переїзних містків та їх очищенню, а також по утриманню у справному стані під\’їздів до автомобільних шляхів загального користування
– тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб – від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 Коментар:
Об\’єктом правопорушення, передбаченого коментованою статтею, є суспільні відносини у сфері використання земель автомобільного транспорту (див. коментар до ст. 141).
Відповідно до п. 24 Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правила користування ними та охорони, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 30.03.1994 р. № 198, власники та користувачі земельних ділянок, що межують зі смугою відчуження автомобільних (позаміських) доріг зобов\’язані: утримувати в належному стані виїзди з цих ділянок, запобігати винесенню на дорожні об\’єкти землі, каміння та інших матеріалів, сміття; установлювати і утримувати в справному стані огорожі та вживати заходів щодо запобігання неконтрольованому виходу худоби та свійської птиці на дорожні об\’єкти; у місцях розміщення споруд побутово-торговельного призначення та інших будинків і споруд масового відвідування влаштовувати місця для стоянки транспортних засобів і виїзду на дорожні об\’єкти.
Об\’єктивна сторона правопорушення, передбаченого коментованою статтею, полягає у порушенні землекористувачами правил утримання ділянок, прилеглих до смуги відводу автомобільних шляхів загальнодержавного, республіканського і місцевого значення, обов\’язків щодо очищення тротуарів, пішохідних доріжок у межах закріплених за ними ділянок, обладнання і ремонту переїзних містків та їх очищенню, а також щодо утримання у справному стані під\’їздів до автомобільних шляхів загального користування. Поняття «шляхи загальнодержавного і республіканського значення» є застарілим і не зазнало редагування з часів, коли Україна входила до складу СРСР.
Суб\’єктивна сторона правопорушень, передбачених коментованою статтею, характеризується наявністю як умислу, так і необережності.
Суб\’єктами правопорушень можуть бути як посадові особи, так і громадяни, які є землекористувачами ділянок, прилеглих до смуги відводу автомобільних шляхів республіканського і місцевого значення.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code