Науково-практичний коментар до ст. 148 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 148 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 148. Пошкодження таксофонів
Пошкодження таксофонів – тягне за собою накладення штрафу в розмірі від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 Коментар:
Об\’єктом правопорушення, передбаченого коментованою статтею, є суспільні відносини в сфері зв\’язку та у сфері власності.
Таксофон – це платний телефон загального користування. За його допомогою надаються загальнодоступні (універсальні) послуги, до яких належать послуги фіксованого телефонного (місцевого, міжміського, міжнародного) зв\’язку, зокрема, служб екстреного виклику, довідкових служб. Інформація про порядок отримання послуг телефонного зв\’язку за допомогою таксофонів розміщується на таксофоні або надається споживачам в іншій формі. Порядок використання таксофонів регулюється регулюються Законом України «Про телекомунікації» та Правилами надання та отримання телекомунікаційних послуг, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 09.08.2005 р. № 720.
Об\’єктивна сторона правопорушення полягає у вчиненні активних дій, внаслідок яких порушено зовнішню чи внутрішню цілісність та(або) функціональні властивості таксофона. Законодавець не визначає, що умовою настання відповідальності за коментованою статтею є спричинення втрати працездатності таксофону, тобто для притягнення до адміністративної відповідальності ця ознака не є обов\’язковою.
Суб\’єктивна сторона правопорушень, передбачених коментованою статтею, характеризується наявністю вини як у формі умислу, так і у формі необережності.
Суб\’єктами правопорушень можуть бути особи, яким виповнилося 16 років.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code