Науково-практичний коментар до ст. 163-12 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 163-12 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 163-12. Порушення умов видачі векселів
Видача векселя без наявності грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги або без визначення у відповідному договорі умови проведення розрахунків із застосуванням векселів чи із зазначенням суми платежу за векселем, що є більшою від суми зобов\’язань трасата перед трасантом або векселедавця (за переказним векселем – трасанта) перед особою, якій чи за наказом якої має бути здійснений платіж,- тягне за собою накладення штрафу від чотирьохсот до п\’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 Коментар:
Об\’єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері виконання вексельних зобов\’язань у господарській діяльності (див. Господарський кодекс України, Закон України \”Про обіг векселів в Україні\”).
Об\’єктивна сторона правопорушення виражається у видачі векселя без наявності грошового боргу за фактично поставлені товари, виконані роботи, надані послуги або без визначення у відповідному договорі умови проведення розрахунків із застосуванням векселів чи із зазначенням суми платежу за векселем, що є більшою від суми зобов\’язань трасата перед трасантом або векселедавця (за переказним векселем – трасанте) перед особою, якій чи за наказом якої має бути здійснений платіж.
Суб\’єкт адміністративного проступку – як громадяни (в т.ч. фізичні особи – підприємці), так і посадові особи суб\’єктів господарювання.
Суб\’єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини у формі прямого або непрямого умислу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code