Науково-практичний коментар до ст. 163-15 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 163-15 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 163-15. Порушення порядку проведення готівкових розрахунків та розрахунків з використанням електронних платіжних засобів за товари (послуги)
Порушення порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги), у тому числі перевищення граничних сум розрахунків готівкою, недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів – тягне за собою накладення штрафу на фізичну особу – підприємця, посадових осіб юридичної особи від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дія, передбачена частиною першою цієї статті, вчинена особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке ж порушення, – тягне за собою накладення штрафу від п’ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Коментар:
 
Законом України від 18.09.2012 р. №5284 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків» внесено зміни до деяких законодавчих актів відносно функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків. Закон вступив в силу ще 18 жовтня 2012 року, але починаючи з 3 січня 2013 року посилилася відповідальність за його недотримання.
Звертаємо увагу суб’єктів підприємницької діяльності, що згідно з вимогами ст. 17 Закону України від 12.05.91 р. №1023-XII «Про захист прав споживачів» (зі змінами та доповненнями), споживач має право на вільне використання електронних платіжних засобів з урахуванням режиму роботи і обов\’язкових для продавця (виконавця) форм (видів) розрахунків, встановлених законодавством України. При цьому забороняється обмежувати використання електронних платіжних засобів, якщо згідно із законодавством продавець(виконавець) зобов\’язаний приймати їх до сплати.
Але слід зауважити, що відповідно до п. 2 Постанови КМУ від 29.09.2010 р. №878 «Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів» звільняються від обов’язку встановлювати термінали для розрахунків електронними банківськими картками заклади громадського харчування закритого типу, які обслуговують відповідний контингент споживачів (студентів, військових, учнів, працівників промислових підприємств), підприємства торгівлі з торгівельною площею до 20 кв. м (крім автозаправних станцій), а також суб’єкти господарювання, що здійснюють діяльність у населених пунктах з кількістю мешканців менше 25 тис. осіб. Не поширюється цей обов’язок також на суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і не використовують реєстратори розрахункових операцій згідно діючого законодавства.
Всі інші суб\’єкти господарювання відповідно до нової редакції п. 14.19 ст. 14 Закону України від 05.04.2001 р. №2346 «Про платіжні системи і переказ грошових коштів в Україні» зобов\’язані забезпечити можливість здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів. При цьому розрахунки повинні здійснюватись за допомогою не менше ніж трьох платіжних систем (Національна система масових електроних платежів (НСМЕП),VISA, MasterCard,).
Тому якщо суб’єкт господарювання, який зобов\’язаний приймати спеціальні платіжні засоби згідно з вимогами Постанови №878, відмовить в цьому покупцеві, він може бути притягнений до відповідальності за статтею 163-15 КпАП за недотримання установлених законодавством вимог щодо забезпечення можливості розрахунків за товари (послуги) з використанням електронних платіжних засобів у вигляді накладення штрафу на фізичну особу-підприємця або посадових осіб юридичної особи. 
 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code