Науково-практичний коментар до ст. 164-16 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 164-16 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 164-16. Зайняття забороненими видами господарської діяльності
Зайняття видами господарської діяльності, щодо яких є спеціальна заборона, встановлена законом, за відсутності ознак діяння, передбаченого Кримінальним кодексом України, – тягне за собою накладення штрафу від ста до п\’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Дії, передбачені частиною першою цієї статті, якщо вони були пов\’язані з отриманням доходу у великих розмірах або вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме правопорушення, – тягнуть за собою накладення штрафу від п\’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Примітка. Отримання доходу у великому розмірі має місце, коли його сума у тисячу і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
 Коментар:
 
Об\’єктом даного адміністративного правопорушення є суспільні відносини у сфері господарської діяльності.
Відповідно до ч. 4 ст. 12 Господарського кодексу України, обмеження щодо здійснення підприємницької діяльності, а також перелік видів діяльності, в яких забороняється підприємництво, встановлюються Конституцією України та законом.
Об\’єктивна сторона правопорушення виражається у зайнятті видами господарської діяльності, щодо яких є спеціальна заборона, установлена законом.
Суб\’єкт – загальний (фізична осудна особа, яка досягла 16-річного віку).
Суб\’єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини у формі умислу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code