Науково-практичний коментар до ст. 166-16 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 166-16 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 166-16. Незаконні дії у разі банкрутства
Умисне приховування майна, відомостей про майно, передача майна в інше володіння або його відчуження чи знищення, а також фальсифікація, приховування або знищення документів, які відображають господарську чи фінансову діяльність, якщо ці дії вчинені громадянином – засновником (учасником) або службовою особою суб\’єкта господарської діяльності в період провадження у справі про банкрутство і завдали великої матеріальної шкоди,- тягне за собою накладення штрафу від п\’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Примітка. Матеріальна шкода вважається великою, якщо вона у п\’ятсот і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.
 Коментар:
 
1. Об\’єктом даного адміністративного проступку є суспільні відносини у сфері відновлення платоспроможності суб\’єкта підприємницької діяльності – боржника або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури (див. Закон України \”Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом\”).
2. Об\’єктивна сторона правопорушення виражається у приховуванні майна, відомостей про майно, передачі майна в інше володіння або його відчуженні чи знищенні, а також фальсифікації, приховування або знищенні документів, які відображають господарську чи фінансову діяльність, якщо ці дії вчинені в період провадження у справі про банкрутство і завдали великої матеріальної шкоди. При цьому завдана шкода визнається великою, якщо вона перевищує 8500 грн. Оскільки обов\’язковою ознакою даного складу правопорушення є завдання матеріальної шкоди, сам склад цього правопорушення є матеріальним (див. також коментар до статті 166-17 цього Кодексу).
3. Суб\’єкт адміністративного проступку – громадянин – засновник (учасник) або службова особа суб\’єкта господарської діяльності.
4. Суб\’єктивна сторона правопорушення визначається ставленням до наслідків і характеризується наявністю вини у формі прямого умислу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code