Науково-практичний коментар до ст. 172-18 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 172-18 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 172-18. Порушення правил несення прикордонної служби
Порушення правил несення прикордонної служби особою, яка входить до складу наряду з охорони державного кордону України, –
тягне за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до десяти діб.
 
 
Коментар:
 
 
Об\’єктом правопорушення є порядок несення прикордонної служби.
Об\’єктивна сторона передбачає дію або бездіяльність у вигляді порушення правил несення прикордонної служби. Порушеннями правил несення прикордонної служби можуть бути визнані; а) вчинення дій, що прямо забороняються військовослужбовцю, який перебуває в прикордонному наряді (відхилення від маршруту чи залишення місця несення служби, якщо це не пов\’язано з надзвичайними обставинами, вживання алкогольних напоїв, сон на посту, розкладання багаття чи демаскування себе іншим способом, безпідставне застосування зброї, самостійне відключення сигналізаційних комплексів чи окремих їх ділянок, а також їх інформаційних табло або радіолокаційних станцій, відволікання від несення служби, давання згоди на перетинання державного кордону сторонніми особами тощо); б) невиконання або неналежне виконання дій, що забезпечують охорону державного кордону (неуважний огляд місцевості, невжиття заходів до затримання порушників державного кордону або залишення без належної охорони затриманих осіб, недотримання правил застосування зброї або правил маскування тощо).
Суб\’єктом правопорушення є військовослужбовець, який входить до складу наряду з охорони державного кордону України. Таким нарядом визнається група озброєних прикордонників, що виконують наказ по охороні державного кордону України.
Початок і кінець перебування в складі такого наряду визначається моментом отримання наказу на охорону державного кордону і доповіддю про повернення з наряду.
У ПВ існують різні види нарядів (\”Дозор\”, \”Секрет\”, \”Заслін\”, \”Пост спостереження\”, \”Тривожна група\”, \”Розвідувально-пошукова група\”, \”Пост технічного спостереження\”, \”Рухливий прикордонний пост\”, наряд по сигналізації і зв\’язку тощо), у т.ч. спеціальних нарядів на КПП (наряд по перевірці документів, по оглядутранспортних засобів та вантажів, по супроводженню транспортних засобів, наряд біля трапа судна, наряд біля шлагбаума, \”Дозор\” тощо). Суб\’єктом цього правопорушення може бути військовослужбовець, який входить до будь-якого із нарядів, завданням яких є охорона державного кордону.
Прикордонні наряди звичайно виділяються зі складу ПВ. Проте, законодавство України не виключає, що суб\’єктом розглядуваного злочину може бути військовослужбовець ЗС, а якщо Головнокомандувачем Збройних Сил України буде прийнято відповідне рішення – то й представник іншого військового формування.
Особа, яка виконує обов\’язки прикордонної служби, у т.ч. пов\’язані з організацією несення прикордонної служби, але не входить до складу наряду з охорони державного кордону України (начальник застави та його заступники, начальник КПП), не є суб\’єктом цього правопорушення. 
Суб\’єктивна сторона характеризується умислом або необережністю.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code