Науково-практичний коментар до ст. 195-1 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 195-1 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 195-1. Порушення порядку розробки, виготовлення, реалізації спеціальних засобів самооборони
Порушення порядку розробки, виготовлення, реалізації спеціальних засобів самооборони – тягне за собою накладення штрафу від трьох до п\’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією спеціальних засобів самооборони або без такої.
Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за порушення, передбачене частиною першою цієї статті, – тягнуть за собою накладення штрафу від чотирьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією спеціальних засобів самооборони.
 
Коментар:
 
Об\’єктом цього правопорушення є громадський порядок та громадська безпека. Предметом правопорушення, передбаченого ст.  195і, є встановлений порядок розробки, виготовлення, реалізації спеціальних засобів самооборони.
Вимоги щодо дотримання порядку розробки, виготовлення, реалізації спеціальних засобів самооборони викладені в Положенні про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і застосування, спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України № 706 від 07.09.1993 р., а також «Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з виробництва спеціальних засобів, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівної дії, індивідуального захисту, активної оборони та їх продажу» затвердженими Наказом Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва, Міністерства внутрішніх справ № 53/213 від 04.04.2001 р. Виготовлення та реалізація (продаж) спеціальних засобів самооборони здійснюється на підставі спеціального дозволу – ліцензії, виданої у встановленому порядку на кожен вид засобів самооборони. Спеціальні засоби самооборони повинні бути сертифіковані у встановленому законом порядку.
Об\’єктивна сторона правопорушення, передбаченого коментованою статтею, може виражатися як в діях, пов\’язаних з неналежним виконанням встановлених правил, так і у бездіяльності, яка полягає у невиконанні встановлених вимог.
Суб\’єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі умислу.
Суб\’єктом правопорушення може бути особа, якій виповнилося 16 років.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code