Науково-практичний коментар до ст. 211 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 211 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 211. Умисне зіпсуття обліково-військових документів чи втрата їх з необережності
Умисне зіпсуття або недбале зберігання військовозобов\’язаними і призовниками обліково-військових документів (військових квитків і посвідчень про приписку до призовних дільниць), яке спричинило їх втрату, – тягне за собою накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті або частиною першою статті 210 цього Кодексу, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, – тягне за собою накладення штрафу від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Коментар:
 
Об\’єктом цього правопорушення є порядок зберігання обліково-військових документів. Зазначений порядок регулюється Законом України «Про військовий обов\’язок і військову службу» від 25.03.1992 p. № 2232-ХІІ, Положенням про військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу та Положення про військовий квиток офіцера запасу, затвердженими Указом Президента України від 25.05.1994 № 263/94, Положенням про військовий облік військовозобов\’язаних і призовників, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 09.06.1994 р. № 377, Положенням про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.03.2002 р. № 352, Інструкцією з військового обліку військовозобов\’язаних і призовників в органах місцевого самоврядування, затвердженою наказом Міністерства оборони України № 166 від 27.06.1995 p., Інструкцією з військового обліку військовозобов\’язаних і призовників на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затвердженою наказом Міністерства оборони України № 165 від 27.06.1995 p., а також іншими нормативно-правовими актами.
Об\’єктивна сторона правопорушення, передбаченого коментованою статтею, полягає в умисному зіпсутті або недбалому зберіганні військовозобов\’язаними і призовниками обліково-військових документів (військових квитків і посвідчень про приписку до призовних дільниць), яке спричинило їх втрату.
Військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу є документом, що визначає належність його власника до військової служби, служби в запасі та військового обов\’язку. Військовий квиток є єдиним для військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України, Цивільної оборони України, Управління державної охорони України та інших військових формувань, створених відповідно до законів України, а також Державної спеціальної служби транспорту. Військові квитки рядового, сержантського і старшинського складу видають районні (міські) військові комісаріати під час призову громадян на військову службу, зарахування їх до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров\’я. Військовий квиток рядового, сержантського і старшинського складу являє собою зшиту внакидку нитками книжечку розміром 88 х 125 мм, що складається з твердої обрізної з закругленими кутами обкладинки, обтягнутої бумвінілом темно-зеленого кольору, і 32-х сторінок. Усі сторінки військового квитка пронумеровані та мають захисну сітку кольору хакі. На кожній сторінці вертикально нанесено орнамент, у центрі якого на першій сторінці зображено Державний Герб України, а на всіх інших видруковано літери «МО». Зразок військового квитка затверджує Міністерство оборони України. Власники військових квитків, які перебувають на строковій військовій службі, військовій службі за контрактом або в запасі, повинні надійно зберігати квиток, стежити за своєчасним і точним внесенням до нього змін та додержувати вимог Закону України «Про військовий обов\’язок і військову службу». Про втрату військового квитка військовослужбовець (військовозобов\’язаний) має невідкладно повідомити безпосередньому начальникові (військовому комісарові за місцем обліку). У разі виїзду за кордон на строк більш як три місяці військовослужбовець (військовозобов\’язаний) повинен здати військовий квиток до штабу військової частини (військового комісаріату за місцем обліку) і одержати про це довідку за зразком, затвердженим Міністерством оборони України. Знайдений військовий квиток підлягає здачі до військового комісаріату. Передачу військового квитка рядового, сержантського і старшинського складу до штабу військової частини, військового комісаріату, органу місцевого самоврядування, дізнання, попереднього слідства, навчального закладу, керівнику чи іншій посадовій особі, відповідальній за військово-облікову роботу на підприємстві, в установі, організації, може бути здійснено за умови одержання його власником розписки про це.
Військовий квиток офіцера запасу є документом, що визначає належність його власника до офіцерського складу та військового обов\’язку. Військові квитки офіцера запасу видають районні (міські) військові комісаріати офіцерам Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Цивільної оборони України та інших військових формувань, створених відповідно до законів України, Державної спеціальної служби транспорту під час первинної постановки на військовий облік офіцерів запасу Збройних Сил України, а також відповідні органи Служби безпеки України офіцерам Служби безпеки України, Управління державної охорони України, які зараховані у запас Служби безпеки України. Військовий квиток офіцера запасу являє собою зшиту внакидку нитками книжечку розміром 80×107 мм, що складається з твердої обрізної з закругленими кутами обкладинки, обтягнутої бумвінілом синього кольору, і 32-х сторінок. Усі сторінки військового квитка пронумеровані та мають захисну сітку кольору хакі. На кожній сторінці вертикально нанесено орнамент, у центрі якого – символ у вигляді щита з тризубом. Власник військового квитка повинен надійно зберігати квиток, стежити за своєчасним і точним внесенням до нього змін і додержувати вимог Закону України «Про військовий обов\’язок і військову службу». У разі виїзду за кордон на строк більш як три місяці офіцер запасу повинен здати військовий квиток до військового комісаріату (органу Служби безпеки України) за місцем обліку й одержати про це довідку за зразком, затвердженим Міністерством оборони України за погодженням зі Службою безпеки України. Військовий квиток особи, яка припинила громадянство України відповідно до статті 18 Закону України «Про громадянство України», підлягає здачі до військового комісаріату (органу Служби безпеки України) за місцем обліку.
Громадянам, приписаним до призовних дільниць, видається посвідчення про приписку до призовної дільниці. Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається за особистим підписом призовника у відомості видачі. Під час вручення посвідчення про приписку до призовної дільниці районний військовий комісар (начальник другого відділення районного військового комісаріату) зобов\’язаний роз\’яснити призовникам їх права та обов\’язки з додержання правил військового обліку, відповідальність за порушення цих правил і порядок проходження підготовки до військової служби.
Суб\’єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини як у формі умислу, так і у формі необережності.
Суб\’єктами правопорушення є військовозобов\’язані і призовники.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code