Науково-практичний коментар до ст. 212-11 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 212-11 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 212-11. Ненадання можливості оприлюднити відповідь щодо інформації, поширеної стосовно суб\’єкта виборчого процесу
Ненадання відповідному суб\’єкту виборчого процесу, щодо якого оприлюднено інформацію, яку він вважає недостовірною, на його вимогу (звернення) можливості у визначеному законом порядку оприлюднити відповідь щодо такої інформації – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від ста до ста п\’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Коментар:
 
Об\’єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері охорони конституційного ладу України та у сфері виборчого процесу.
Об\’єктивна сторона цього правопорушення виявляється у ненаданні суб\’єкту виборчого процесу, щодо якого оприлюднено інформацію, яку він вважає недостовірною, на його вимогу (звернення) можливості у визначеному законом порядку оприлюднити відповідь щодо такої інформації. Положеннями чинних виборчих законів встановлено право суб\’єктів виборчого процесу звернутись до ЗМІ, що оприлюднив інформацію, яку цей суб\’єкт виборчого процесу вважає недостовірною, з вимогою опублікувати відповідь (ч. 12 ст. 71 Закону України «Про вибори народних депутатів України», ч. 9 ст. 56 Закону України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів» та ч. 5 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України»).
Суб\’єктом цього правопорушення є посадова особа.
Суб\’єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі умислу.
Протокол про це правопорушення мають право складати голова, заступник голови, секретар, інші члени виборчої комісії, комісії з референдуму.
Справи про правопорушення, передбачені цією статтею, розглядаються суддями районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code