Науково-практичний коментар до ст. 212-19 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Науково-практичний коментар до ст. 212-19 Кодексу про адміністративні правопорушення України

Стаття 212-19. Відмова у звільненні члена виборчої комісії від виконання виробничих чи службових обов\’язків або його безпідставне звільнення з роботи
Відмова у звільненні члена виборчої комісії від виконання виробничих чи службових обов\’язків за основним місцем роботи на час виконання ним повноважень члена виборчої комісії – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від двадцяти до п\’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Звільнення члена виборчої комісії з роботи або переведення його на нижчу посаду з підстав, пов\’язаних із виконанням його обов\’язків у виборчій комісії, – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від шістдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
 
Коментар:
 
Об\’єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері охорони конституційного ладу України та виборчого процесу.
На час безпосереднього виконання обов\’язків члена виборчої комісії (участь у засіданнях комісії, інших заходах, передбачених законодавством про вибори чи рішень комісії) на кожного члена виборчої комісії поширюються гарантії і компенсації, передбачені законодавством для працівників на час виконання ними державних або громадських обов\’язків у робочий час. Члени виборчої комісії звільняються від виконання службових обов\’язків за місцем постійної роботи на час, необхідний для здійснення обов\’язків члена комісії, на підставі письмового повідомлення голови, заступника голови чи секретаря відповідної виборчої комісії про скликання засідання комісії або рішення виборчої комісії про залучення члена комісії до участі в інших заходах, передбачених законодавством про вибори. Член комісії не може бути звільнений з роботи, переведений на нижчу посаду на підставах, пов\’язаних із виконанням його обов\’язків у виборчій комісії.
Об\’єктивна сторона цієї статті виражається в таких діях: 1) відмова у звільненні члена виборчої комісії від виконання виробничих чи службових обов\’язків за основним місцем роботи на час виконання ним повноважень члена виборчої комісії; 2) звільнення члена виборчої комісії з роботи або переведення його на нижчу посаду на підставах, пов\’язаних із виконанням його обов\’язків у виборчій комісії.
Суб\’єктом правопорушення є посадова особа.
Суб\’єктивна сторона правопорушення характеризується наявністю вини у формі умислу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code