Науково-практичний коментар до ст. 178 Цивільного процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 178 Цивільного процесуального кодексу України

Стаття 178. Відмова від визнання обставин
 
1. Відмова від визнання в попередньому судовому засіданні обставин приймається судом, якщо сторона, яка відмовляється, доведе, що вона визнала ці обставини внаслідок помилки, що має істотне значення, обману, насильства, погрози, тяжкої обставини або обставини визнано у результаті зловмисної домовленості її представника з другою стороною.
2. Про прийняття відмови сторони від визнання обставин суд постановляє ухвалу.
3. У разі прийняття судом відмови сторони від визнання обставин вони доводяться в загальному порядку.
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 178 Цивільного процесуального кодексу України
1. В попередньому судовому засіданні суд з\’ясовує, які обставини сторони визнають, а які заперечують. З урахуванням цього визначається предмет судового доказування у справі.
Відповідно до частини першої статті 61 ЦПК обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню. Проте в ході розгляду справи сторона може відмовитися від визнання нею чи її представником обставин, довівши при цьому належними та допустимими доказами, що вона визнала обставини внаслідок помилки, що має істотне значення, обману, насильства, погрози, тяжкої обставини або обставини визнано у результаті зловмисної домовленості її представника з другою стороною.
Відмова від раніше визнаної обставини не є цивільно-правовою угодою, однак, для з\’ясування фактів наявності помилки, що має істотне значення, обману, насильства, погрози, тяжкої обставини або обставини визнано у результаті зловмисної домовленості її представника з другою стороною суд повною мірою може скористатися положеннямипостанови Пленуму ВС України \”Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання право чинів недійсними\” від 06.11.2009 р. N 9.
Інші особи, які беруть участь у справі, вправі висловити суду свою думку з приводу відмови від визнання обставин.
2. Про прийняття відмови сторони від визнання обставин суд постановляє ухвалу, яка оскарженню не підлягає. У разі прийняття судом відмови сторони від визнання обставин вони доводяться в загальному порядку. Зокрема, це означає, що іншій стороні у справі може бути надано право подати докази на підтвердження чи заперечення тих обставин, які вона своєчасно (ст. 131 ЦПК) не подала у зв\’язку з попереднім визнанням обставин (п. 25 постанови Пленуму ВС України \”Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції\” від 12.06.2009 р. N 2).
У разі безпідставної відмови від визнаних раніше обставин, суд не приймає її, про що теж постановляє ухвалу.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code