Науково-практичний коментар до ст. 230 Цивільного процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 230 Цивільного процесуального кодексу України

Стаття 230. Дії суду після прийняття заяви про перегляд заочного рішення
 
1. Прийнявши належно оформлену заяву про перегляд заочного рішення, суд невідкладно надсилає її копію та копії доданих до неї матеріалів іншим особам, які беруть участь у справі. Одночасно суд повідомляє особам, які беруть участь у справі, про час і місце розгляду заяви.
2. Заява про перегляд заочного рішення повинна бути розглянута протягом п\’ятнадцяти днів з дня її надходження.
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 230 Цивільного процесуального кодексу України
1. З метою всебічного та своєчасного розгляду заяви про перегляд заочного рішення, ЦПК зобов\’язує суд надіслати її копію та копії доданих до неї матеріалів іншим особам, які беруть участь у справі, та повідомити їх про час і місце розгляду такої заяви. Причому встановлений максимально короткий строк на вчинення такої процесуальної дії – день надходження заяви до суду, оскільки саме так, вважаємо, треба трактувати передбачений ЦПК термін \”невідкладно\”. В цей строк суддя повинен не лише надіслати копії заяви про перегляд заочного рішення і доданих до неї матеріалів, а й вирішити питання щодо призначення заяви до розгляду, оскільки одночасно з надісланням копій він має повідомити це особам, які беруть участь у справі. Разом з тим, ЦПК не передбачає, що дата розгляду заяви встановлюється ухвалою суду, як це є, наприклад, щодо призначення справи до розгляду (ст. 156 ЦПК).
Надіслання копії заяви про перегляд заочного рішення та копій доданих до неї матеріалів, а також повідомлення осіб, які беруть участь у справі, про час та місце розгляду такої заяви повинно відбуватися за правилами судових викликів та повідомлень (ст. ст. 74, 75, 76 ЦПК).
2. Строк розгляду заяви про перегляд заочного рішення становить 15 днів з дня її надходження. Таким чином, дата розгляду заяви повинна бути призначена з таким розрахунком, щоб у п\’ятнадцятиденний строк з дня надходження заяви її розгляд був уже завершений.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code