Науково-практичний коментар до ст. 259 Цивільного процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 259 Цивільного процесуального кодексу України

Стаття 259. Зміст рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення
 
1. У рішенні суду повинно бути зазначено відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.
2. Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 259 Цивільного процесуального кодексу України
1. Рішення, постановлене у справі про встановлення факту, що має юридичне значення, повинно відповідати, перш за все, загальним вимогам, які встановлені статтею 215 ЦПК.
Крім того, коментована стаття встановлює особливі вимоги до судового рішення про встановлення факту, що має юридичне значення. Суд повинен також навести в рішенні відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт.
2. З приводу постановлення рішень по цій категорії справ Пленум ВС від 31.03.1995 р. № 5 у своїй постанові зазначає, що рішення про встановлення факту, що має юридичне значення, яке набрало законної сили, є обов\’язковим для органів, які реєструють такі факти або оформляють права, що виникають у зв\’язку із встановленим судом фактом. В разі встановлення у судовому порядку факту реєстрації акта цивільного стану орган реєстрації актів цивільного стану провадить відповідний запис на підставі рішення суду.
Якщо судом встановлений факт, що підлягає нотаріальному посвідченню, орган нотаріату зобов\’язаний посвідчити такий факт, керуючись відповідними нормами закону.
При постановленні рішення в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення, суди повинні мати на увазі, що відповідно до особливостей окремого провадження правила про розподіл судових витрат та відшкодування витрат на правову допомогу у цих справах не застосовуються (п. 18 постанови).
3. Рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, не замінює собою документів, що видають зазначені органи, а є лише підставою для їх одержання.
4. Рішення суду набирає законної сили в загальному порядку, а тому може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code