Науково-практичний коментар до ст. 268 Цивільного процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 268 Цивільного процесуального кодексу України

Стаття 268. Права держателя цінного папера на пред\’явника або векселя щодо відшкодування збитків
 
1. У разі ухвалення судом рішення про відмову в задоволенні заявленої вимоги держатель цінного папера на пред\’явника або векселя має право звернутися до суду із заявою про відшкодування за рахунок заявника збитків, заподіяних йому забороною здійснювати будь-які операції за цінним папером на пред\’явника або за векселем.
2. Держатель цінного папера на пред\’явника або векселя, який не заявив вчасно з будь-яких причин про своє право на цінний папір на пред\’явника або вексель, може пред\’явити позов до особи, за якою визнано право на цінний папір на пред\’явника або на вексель.
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 268 Цивільного процесуального кодексу України
1. Коментована стаття визначає права держателя втраченого цінного папера на пред\’явника або векселя та встановлює форми їх захисту в залежності від прийнятого судом рішення за результатами розгляду справи.
2. Якщо рішенням суду відмовлено в задоволенні заявленої вимоги, то держатель цінного папера на пред\’явника або векселя має право звернутися до суду із заявою про відшкодування за рахунок заявника збитків, заподіяних йому забороною здійснювати будь-які операції за цінним папером на пред\’явника або за векселем.
3. У разі, коли держатель цінного папера на пред\’явника або векселя з будь-яких причин не заявив вчасно про своє право на цінний папір на пред\’явника або вексель і рішенням суду визнано втрачений цінний папір на пред\’явника або вексель недійсним, він має право пред\’явити позов до особи, за якою визнано право на цінний папір на пред\’явника або на вексель.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code