Науково-практичний коментар до ст. 272 Цивільного процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 272 Цивільного процесуального кодексу України

Стаття 272. Розгляд справи
 
1. Справа про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади розглядається судом за участі заявника з обов\’язковим повідомленням усіх заінтересованих осіб.
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 272 Цивільного процесуального кодексу України
1. Розгляд справи здійснюється суддею одноособово. Розгляд справ даної категорії здійснюється за участю заявника (органу, уповноваженого управляти майном відповідної територіальної громади) та усіх заінтересованих осіб. Законодавець не називає осіб, яких суд повинен визнати заінтересованими. Проте можна припустити, що до таких осіб треба віднести тих, які добросовісно, відкрито і безперервно володіють цим нерухомим майном, дотримуючись умов набуття права власності за давністю володіння (ст. 344 ЦК України), права власності відповідно до закону на це майно ще не набули. Суддя зобов\’язаний повідомити останніх про час і місце судового засідання.
2. При підготовці справи до судового розгляду суд також повинен вирішити питання участі й таких осіб як БТІ, податкової інспекції, органів прокуратури та інших.
3. Під час розгляду справи про передачу безхазяйної нерухомої речі у власність територіальної громади суд зобов\’язаний роз\’яснити особам, які беруть участь у справі, їх права та обов\’язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об\’єктивного з\’ясування обставин справи.
З метою з\’ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code