Науково-практичний коментар до ст. 353 Цивільного процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 353 Цивільного процесуального кодексу України

Стаття 353. Перегляд судових рішень Верховним Судом України
 
1. Верховний Суд України переглядає судові рішення у цивільних справах виключно з підстав і в порядку, встановлених цим Кодексом.
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 353 Цивільного процесуального кодексу України
1. Верховний Суд України посідає особливе місце в судовій системі України і є найвищим судовим органом. Його головним завданням є забезпечення однакового застосування судами (судом) касаційної інстанції норм матеріального права.
Відповідно до ст. 38 Закону України \”Про судоустрій і статус суддів\” Верховний Суд України:
1) переглядає справи з підстав неоднакового застосування судами (судом) касаційної інстанції однієї і тієї ж норми матеріального права у подібних правовідносинах у порядку, передбаченому процесуальним законом;
2) переглядає справи у разі встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов\’язань при вирішенні справи судом;
3) надає висновок про наявність чи відсутність у діяннях, в яких звинувачується Президент України, ознак державної зради або іншого злочину; вносить за зверненням Верховної Ради України письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров\’я;
4) звертається до Конституційного Суду України щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції та законів України.
2. До складу Верховного Суду України входять двадцять суддів – по п\’ять суддів від кожної спеціалізованої юрисдикції (цивільної, кримінальної, господарської, адміністративної), з числа яких обираються Голова Верховного Суду України та його заступник.
3. Підстави, порядок перегляду судових рішень, а також повноваження Верховного Суду України під час такого перегляду визначаються виключно Цивільним процесуальним кодексом України.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code