Науково-практичний коментар до ст. 360-3 Цивільного процесуального кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 360-3 Цивільного процесуального кодексу України

Стаття 360-3. Повноваження Верховного Суду України
 
1. За наслідками розгляду справи більшістю голосів від складу суду приймається одна з таких постанов:
1) про повне або часткове задоволення заяви;
2) про відмову в задоволенні заяви.
2. Судді, які не погоджуються з постановою, можуть висловити окрему думку, що додається до постанови.
3. Постанова Верховного Суду України є остаточною і може бути оскаржена тільки на підставі, встановленій пунктом 2 частини першої статті 355 цього Кодексу.
НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ КОМЕНТАР
до статті 3603 Цивільного процесуального кодексу України
1. Коментована стаття визначає повноваження Верховного Суду при розгляді заяви про перегляд судового рішення. При наявності підстав, передбачених ст. 355 ЦПК, Верховний Суд України може прийняти постанову про задоволення заяви про перегляд судового рішення та повністю або частково скасувати рішення суду касаційної інстанції або прийняти постанову про відмову у задоволенні заяви та залишити рішення суду без змін.
Отже, закон передбачає широкі можливості для Верховного Суду України для виправлення недоліків рішень або ухвал, але за однієї умови, що судом встановлено підстави, передбачені ст. 355 ЦПК України.
2. У разі незгоди з висловленою у постанові Верховного Суду України правовою позицією судді, що брали участь у розгляді справи, можуть висловити свою окрему думку, що додається до постанови. Станом на 01 червня 2012 р. Верховним Судом України було розглянуто близько 80-ти заяв про перегляд судових рішень у порядку цивільного судочинства. При цьому окрема думка судді висловлювалась лише в одній з переглянутих справ (у цьому випадку одразу двоє суддів висловили свої окремі думки). Ці факти свідчать про переважну одностайність суддів Верховного Суду України при прийнятті рішень.
3. Постанови Верховного Суду України є остаточними та можуть бути оскаржені лише у випадку встановлення міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов\’язань при вирішенні справи судом.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code