Науково-практичний коментар до ст. 51 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 51 Цивільного кодексу України

Стаття 51. Застосування до підприємницької діяльності фізичних осіб нормативно-правових актів, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб
 
1. До підприємницької діяльності фізичних осіб застосовуються нормативно-правові акти, що регулюють підприємницьку діяльність юридичних осіб, якщо інше не встановлено законом або не випливає із суті відносин.
 
Коментар:
 
1. Коментована стаття поширює на фізичних осіб – підприємців правовий режим, аналогічний до режиму юридичних осіб, що здійснюють підприємницьку діяльність. Зокрема, на фізичних осіб – підприємців в тій частині, що стосується здійснення підприємницької діяльності, поширюється Господарський кодекс України.
 
2. Однак із встановленого правила можливі винятки, що передбачені законодавством або випливають із суті відносин. Так, у разі смерті фізичної особи – підприємця зобов\’язання щодо виплати грошових коштів за отриманий товар не припиняються, а переходять до спадкоємців. У випадку ж ліквідації юридичної особи будь-які зобов\’язання припиняються. У випадку припинення суб\’єкта підприємницької діяльності – фізичної особи (виключення з реєстру суб\’єктів підприємницької діяльності) зобов\’язання не припиняються, а залишаються за підприємцем як фізичною особою. Юридичні особи у разі визнання їх банкрутами підлягають ліквідації. Натомість визнання фізичних осіб – підприємців банкрутами не є підставою для припинення ними підприємницької діяльності і скасування реєстрації.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code