Науково-практичний коментар до ст. 58 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 58 Цивільного кодексу України

Стаття 58. Фізичні особи, над якими встановлюється опіка
 
1. Опіка встановлюється над малолітніми особами, які є сиротами або позбавлені батьківського піклування, та фізичними особами, які визнані недієздатними.
Коментар:
 
Нормою коментованої статті визначено категорії осіб, над якими встановлюється опіка та умови її встановлення. Так, опіка може бути встановлена над малолітніми особами. У ст. 31 ЦК чітко зазначено, що малолітньою вважається особа, яка не досягла 14 років. Опіка встановлюється над малолітньою особою лише за умови, що вона позбавлена батьківського піклування. Малолітньою дитиною, позбавленою батьківського піклування, вважається фізична особа, яка не досягла 14 років та втратила батьків внаслідок їх смерті, батьки дитини невідомі, визнання в установленому законом порядку безвісно відсутніми або померлими, позбавлення батьківських прав або були усунуті від виховання внаслідок їх негативного впливу на дитину, або самоусунулися від виховання дитини. Опіка встановлюється і над безпритульною дитиною. Безпритульними вважаються діти, які самі залишили сім\’ю або дитячі заклади, в яких вони виховувалися, і не мають постійного місця проживання.
 
Опіка також встановлюється над фізичними особами, які визнані судом недієздатними. Недієздатною визнається особа, яка внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними ст. 39 ЦК.
 
Опікун діє від імені та в інтересах підопічного.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code