Науково-практичний коментар до ст. 61 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 61 Цивільного кодексу України

Стаття 61. Встановлення опіки та піклування органом опіки та піклування
 
1. Орган опіки та піклування встановлює опіку над малолітньою особою та піклування над неповнолітньою особою, крім випадків, встановлених частинами першою та другою статті 60 цього Кодексу.
 
Коментар:
 
Опіка та/або піклування над дитиною встановлюється органом опіки і піклування, якщо дитина є сиротою або позбавлена батьківського піклування (ст. 243 СК). Орган опіки та піклування уповноважений встановлювати опіку або піклування у випадку якщо: 1) батьки померли; 2) невідомі; 3) визнані в судовому порядку безвісно відсутніми або померлими; 4) позбавлені судом батьківських прав або прийнято рішення про відібрання дитини і передачу її під опіку незалежно від того, позбавлені вони батьківських прав чи ні, оскільки перебування з ними небезпечне для життя дитини; 5) визнані у встановленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними (психічно хворі, розумово відсталі або перебувають на тривалому стаціонарному лікуванні в лікувально-профілактичному закладі чи на державному утриманні в будинках-інтернатах); 6) понад шість місяців не можуть займатись вихованням своїх дітей (засуджені до позбавлення волі на тривалий час за скоєння злочину, за станом здоров\’я (інваліди I – II групи) тощо); 7) понад шість місяців не проживають разом з дитиною та без поважних причин не беруть участі в її вихованні та утриманні, не виявляють щодо дитини батьківської уваги та турботи; 8) підкинули (залишили) дитину, і це підтверджено відповідними актами, складеними органами внутрішніх справ; 9) відмовились від дітей в установленому законом порядку; 10) виїхали на постійне місце проживання або на постійне місце роботи за кордон чи перебувають у довготривалому відрядженні; 11) перебувають під слідством (пункт 2.2 Правил опіки та піклування). Правила опіки та піклування встановлюють і порядок встановлення опіки та/або піклування.
 
Загальна кількість дітей, які перебувають під опікою або піклуванням у сім\’ї, не повинна перевищувати шести осіб, враховуючи власних дітей. У виняткових випадках кількість дітей може бути більшою, якщо це рідні брати і сестри (пункт 4.2 постанови КМУ від 17 жовтня 2007 року N 1228 \”Питання організації виконання законодавства щодо опіки, піклування надь дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування\”).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code