Науково-практичний коментар до ст. 65 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 65 Цивільного кодексу України

Стаття 65. Опіка або піклування над фізичною особою, щодо якої не призначено опікуна або піклувальника
 
1. До встановлення опіки або піклування і призначення опікуна чи піклувальника опіку або піклування над фізичною особою здійснює відповідний орган опіки та піклування.
 
Коментар:
 
При одержанні відомостей про осіб, які самостійно не в змозі піклуватися про себе, залишилися без піклування батьків, органи опіки та піклування зобов\’язані негайно здійснити відповідне обстеження і при встановленні факту самотності особи, її хворобливого стану, відсутності опіки батьків забезпечити тимчасове влаштування цих осіб до вирішення питання про призначення опікуна чи піклувальника.
 
Якщо органами опіки та піклування або органами в справах сім\’ї та молоді, служби в справах неповнолітніх, органами соціального захисту населення, органами охорони здоров\’я, органами освіти було під час моніторингу виявлено осіб, які потребують опіки або піклування, вони повинні вжити заходів для влаштування цих осіб.
 
При виявленні малолітніх осіб або неповнолітніх, які потребують опіки або піклування, органи опіки та піклування повинні негайно влаштувати їх до відповідних установ. Установами і місцями тимчасового влаштування неповнолітніх є: сім\’ї громадян, які погодились утримувати дитину до визначення її подальшої долі; навчально-виховні заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; притулки для неповнолітніх (пункт 2.6 Правил опіки та піклування).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code