Науково-практичний коментар до ст. 68 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 68 Цивільного кодексу України

Стаття 68. Правочини, які не може вчиняти опікун
 
1. Опікун, його дружина, чоловік та близькі родичі (батьки, діти, брати, сестри) не можуть укладати з підопічним договорів, крім передання майна підопічному у власність за договором дарування або у безоплатне користування за договором позички.
2. Опікун не може здійснювати дарування від імені підопічного, а також зобов\’язуватися від його імені порукою.
 
Коментар:
 
1. У коментованій статті встановлюється заборона опікунам укладати з підопічною особою правочини, спрямовані на відчуження певного майна тощо, у яких вони або їхні близькі родичі можуть бути зацікавлені особисто. Якщо було укладено правочин за участю підопічної особи та опікуна або його подружжя, близьких родичів, такий правочин є нікчемними (статті 203, 215 ЦК). Однак у статті 68 передбачено виняток. Опікун або піклувальник, а також його подружжя або близькі родичі можуть укладати з підопічними правочини лише у тому випадку, якщо правочин укладається в інтересах підопічної особи, спрямований на безоплатну передачу їй у власність певного майна (договір дарування) або передачу майна у безоплатне користування.
 
2. Унаслідок того, що договір дарування спрямований на відчуження певного майна, законодавець встановлює пряму заборону опікунам або піклувальникам здійснювати дарування від імені підопічного (ч. 2 ст. 720 ЦК). Така пряма заборона міститься у ст. 68 ЦК і стосовно договору поруки. Опікун або піклувальник не може від імені підопічного укладати договір поруки, оскільки за договором поруки передбачений обов\’язок поручителя у разі невиконання боржником основного зобов\’язання виконати борг боржника та відшкодувати збитки, завдані невиконанням обов\’язку боржником (ст. 553 ЦК).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code