Науково-практичний коментар до ст. 69 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 69 Цивільного кодексу України

Стаття 69. Права та обов\’язки піклувальника
 
1. Піклувальник над неповнолітньою особою зобов\’язаний дбати про створення для неї необхідних побутових умов, про її виховання, навчання та розвиток.
Піклувальник над фізичною особою, цивільна дієздатність якої обмежена, зобов\’язаний дбати про її лікування, створення необхідних побутових умов.
2. Піклувальник дає згоду на вчинення підопічним правочинів відповідно до статей 32 та 37 цього Кодексу.
3. Піклувальник зобов\’язаний вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного.
 
Коментар:
 
1. Форми та методи здійснення прав і обов\’язків піклувальника відрізняються залежно від того, над якою особою встановлено піклування. Головною метою встановлення піклування над неповнолітньою особою є її виховання та забезпечення її майнових та немайнових прав та інтересів, тобто створення умов, необхідних для повноцінного всебічного фізичного та духовного розвитку неповнолітнього. Піклувальник фізичної особи, дієздатність якої обмежена внаслідок психічного розладу, зобов\’язаний створювати їй побутові умови, зобов\’язаний здійснювати всі необхідні дії, які б сприяли її одужанню. Піклувальник особи, дієздатність якої було обмежено внаслідок зловживання цією особою спиртними напоями, наркотичними засобами, токсичними речовинами, зобов\’язаний здійснювати контроль за розпорядженням нею своїм заробітком та майном.
 
Контроль за діяльністю піклувальників здійснюється органами опіки та піклування із залученням громадськості шляхом планових відвідувань осіб, які перебувають під опікою (піклуванням). Періодичність відвідувань установлюється окремим графіком, але не рідше ніж раз на рік, крім першої перевірки, яка проводиться через три місяці після встановлення опіки і піклування.
 
2. Для забезпечення прав та дотримання інтересів підопічної особи у частині 2 статті 69 ЦК встановлено право піклувальника контролювати дії підопічного по вчиненню ним правочинів. Контроль полягає у тому, що піклувальник дає згоду на вчинення підопічною особою правочинів, які підопічний не може вчиняти самостійно (статті 32, 37 ЦК).
 
3. У коментованій статті закріплено обов\’язок піклувальника вживати заходів щодо захисту цивільних прав та інтересів підопічного (дивись коментар до статті 67 ЦК).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code