Науково-практичний коментар до ст. 102 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 102 Цивільного кодексу України

Стаття 102. Передання майна установі
 
1. В установчому акті визначається майно, яке засновник (а в разі його смерті – зобов\’язана особа) повинен передати установі після її державної реєстрації.
 
Коментар:
 
Враховуючи положення, закріплені ст. 83 Цивільного кодексу України, стосовно визначення поняття установи, для здійснення своєї діяльності установа наділяється певним майном. У випадку коли засновником установи виступає одна особа – провадиться виділення майна, а у разі створення установи декількома особами – об\’єднання майна.
 
Перелік майна, яке передається установі, повинен бути чітко визначений та охарактеризований в установчому акті установи.
 
Характерною особливістю установи є також те, що засновник повинен передати майно установі лише після її державної реєстрації.
 
Існують випадки, коли установа створюється відповідно до заповіту, і в такому випадку обов\’язок передання майна установі покладається на зобов\’язану особу. Відповідно до положень ст. 1286 цього Кодексу зобов\’язаною особою у випадку виконання заповіту є виконавець заповіту, статус, права та обов\’язки якого передбачені главою 88 Цивільного кодексу України.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code