Науково-практичний коментар до ст. 412 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 412 Цивільного кодексу України

Стаття 412. Припинення права користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб
 
1. Право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб припиняється у разі:
1) поєднання в одній особі власника земельної ділянки та землекористувача;
2) спливу строку, на який було надано право користування;
3) викупу земельної ділянки у зв\’язку із суспільною необхідністю.
2. Право користування земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб може бути припинене за рішенням суду в інших випадках, встановлених законом.
 
Коментар:
 
У коментованій статті закріплені підстави припинення прав користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб. Причому перелік таких підстав не є вичерпним.
Згідно з п. 1 цієї статті ЦКУ поєднання в одній особі власника земельної ділянки та землекористувача є однією з підстав припинення права користування земельною ділянкою та відповідно припинення дії договору емфітевзису. Це означає, що ЦКУ допускає можливість придбання землекористувачем земельної ділянки, яка використовувалася ним для сільськогосподарських потреб на підставі договору емфітевзису, у власність за договором купівлі-продажу чи шляхом укладення між власником земельної ділянки і землекористувачем інших угод. Водночас емфітевзис припиняється й тоді, коли власник земельної ділянки скористався своїм переважним право на викуп права користування земельною ділянкою у землекористувача.
Підставою для припинення права користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб є також сплив строку, на який було надано таке право за договором емфітевзису.
Право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб припиняється також в разі викупу земельної ділянки у зв\’язку з суспільною необхідністю. Правові підстави та загальний порядок примусового викупу земельних ділянок для суспільних потреб та з мотивів суспільної необхідності передбачені у ст. ст. 146 – 147 ЗКУ.
Крім названих підстав, право користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб може бути припинено за рішенням суду з інших підстав, передбачених законом. До таких підстав можна віднести, наприклад, конфіскацію земельної ділянки відповідно до ст. 148 ЗКУ, або ж визнання недійсним договору емфітевзису в судовому порядку. 

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code