Науково-практичний коментар до ст. 443 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 443 Цивільного кодексу України

Стаття 443. Використання твору за згодою автора
 
1. Використання твору здійснюється лише за згодою автора, крім випадків правомірного використання твору без такої згоди, встановлених цим Кодексом та іншим законом.
 
Коментар:
 
За змістом коментована стаття нерозривно пов\’язана з нормами цього Кодексу та інших законів України, які встановлюють та забезпечують реалізацію суб\’єктивного майнового авторського права дозволяти використання твору (зокрема, це ст. 440 ЦК України), а також регламентують режим здійснення права на використання твору (ст. 441 ЦК України). Використання твору здійснюється лише за згодою автора.
Автору та іншій особі, яка має авторське право, належить виключне право надавати іншим особам дозвіл на використання твору будь-яким одним або всіма відомими способами на підставі авторського договору. Використання твору будь-якою особою допускається виключно на основі авторського договору, за винятком випадків правомірного вільного використання твору без згоди автора.
Передача права на використання твору іншим особам може здійснюватися на основі авторського договору про передачу виключного права на використання твору або на основі авторського договору про передачу невиключного права на використання твору.
За авторським договором про передачу виключного права на використання твору автор (чи інша особа, яка має виключне авторське право) передає право використовувати твір певним способом і у встановлених межах тільки одній особі, якій ці права передаються, і надає цій особі право дозволяти або забороняти подібне використання твору іншим особам. При цьому за особою, яка передає виключне право на використання твору, залишається право на використання цього твору лише в частині прав, що не передаються.
За авторським договором про передачу невиключного права на використання твору автор (чи інша особа, яка має авторське право) передає іншій особі право використовувати твір певним способом і у встановлених межах. При цьому за особою, яка передає невиключне право, зберігається право на використання твору і на передачу невиключного права на використання твору іншим особам.
Право на передачу будь-яким особам невиключних прав на використання творів мають організації колективного управління, яким суб\’єкти авторського права передали повноваження на управління своїми майновими авторськими правами.
Права на використання твору, що передаються за авторським договором, вважаються невиключними, якщо у договорі не передбачено передачі виключних прав на використання твору.
Випадки правомірного використання твору без згоди автора передбачені у ст. 444 ЦК України та в Законі України \”Про авторське право та суміжні права\”.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code