Науково-практичний коментар до ст. 522 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 522 Цивільного кодексу України

Стаття 522. Заперечення нового боржника у зобов\’язанні проти вимоги кредитора
 
1. Новий боржник у зобов\’язанні має право висунути проти вимоги кредитора всі заперечення, що ґрунтуються на відносинах між кредитором і первісним боржником.
 
Коментар:
 
Оскільки заміна боржника у зобов\’язанні, також як і заміна кредитора, не впливає на зміст зобов\’язання, до нового боржника переходять всі обов\’язки первісного боржника, а також всі його права щодо кредитора. Отже новий боржник може висунути проти вимоги кредитора всі заперечення, що ґрунтуються на відносинах між кредитором та первісним боржником, тобто всі заперечення, які виникли з підстав, що існували до заміни боржника. Такі заперечення можуть стосуватися прострочення кредитора, недійсності правочину, пропуску строку позовної давності тощо.
Новий боржник вправі також надавати заперечення, які засновані на його особистих відносинах із кредитором, зокрема подавати заяву про зарахування зустрічних однорідних вимог (ст. 601 ЦК), якщо він має вимогу до кредитора; посилатися на прощення боргу (ст. 605 ЦК) тощо.
 
Новий боржник має право висувати проти кредитора будь-які заперечення, що грунтуються тільки на зобов\’язанні, в якому відбулася заміна боржника, а не на ін­ших зобов\’язаннях. Якщо первісний боржник не скористався правом зробити заяву про зарахування зустрічних вимог до переведення боргу, новий боржник не може по­силатися на наявність зобов\’язання кредитора перед первісним боржником з метою заперечення свого зобов\’язання перед кредитором.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code