Науково-практичний коментар до ст. 603 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 603 Цивільного кодексу України

Стаття 603. Зарахування у разі заміни кредитора
 
1. У разі заміни кредитора боржник має право пред\’явити проти вимоги нового кредитора свою зустрічну вимогу до первісного кредитора.
2. У разі заміни кредитора зарахування проводиться, якщо вимога виникла на підставі, що існувала на момент одержання боржником письмового повідомлення про заміну кредитора, і строк вимоги настав до його одержання або цей строк не встановлений чи визначений моментом пред\’явлення вимоги.
Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора, зарахування проводиться, якщо вимога виникла на підставі, що існувала на момент пред\’явлення боржникові вимоги новим кредитором або, якщо боржник виконав свій обов\’язок до пред\’явлення йому вимоги новим кредитором, – на момент його виконання.
 
Коментар:
 
У статті, що коментується, закріплені спеціальні правила проведення зарахування в разі заміни кредитора у зобов\’язанні. Зазначені правила є уточненням положень статті 518 ЦК, відповідно до якої боржник має право висувати проти вимоги нового кредитора у зобов\’язанні заперечення, які він мав проти первісного кредитора на момент одержання письмового повідомлення про заміну кредитора. Отже, коментована стаття надає боржникові право виступити з ініціативою зарахування своїх вимог до старого кредитора та вимог нового кредитора до боржника.
Можливість такого зарахування залежить від моменту виникнення підстави для зустрічної вимоги боржника до старого кредитора. Зазначений момент залежить від того, чи був боржник письмово повідомлений про заміну кредитора.
Якщо був, зарахування є можливим щодо вимоги, підстава виникнення якої вже існувала на момент отримання боржником письмового повідомлення і строк якої настав до його отримання.
Якщо не був, зарахування є можливим щодо вимоги, яка виникла на підставі, що існувала на момент пред\’явлення боржникові вимоги новим кредитором, або якщо боржник виконав свій обов\’язок до пред\’явлення йому вимоги новим кредитором, – на момент його виконання.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code