Науково-практичний коментар до ст. 606 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 606 Цивільного кодексу України

Стаття 606. Припинення зобов\’язання поєднанням боржника і кредитора в одній особі
 
1. Зобов\’язання припиняється поєднанням боржника і кредитора в одній особі.
 
Коментар:
 
Оскільки відповідно до ст. 509 ЦК зобов\’язання – це правовідношення між, як мінімум, двома сторонами, поєднання двох сторін в одній особі є підставою для припинення зобов\’язання.
Таке поєднання може бути наслідком правонаступництва, причому як загального, так і сингулярного. Так, для фізичних осіб поєднання можливе внаслідок спадкування, коли, наприклад, боржник є спадкоємцем свого кредитора. Для юридичних осіб подібна ситуація може виникнути внаслідок ліквідації з правонаступництвом (злиття, приєднання тощо).
 
Збіг боржника і кредитора в одній особі відбувається у випадках реорганізації юридичних осіб шляхом приєднання однієї юридичної особи до іншої чи злиття юридичних осіб. Збіг може настати також у результаті укладення цивільно-правового договору. Так, наявність між сторонами зобов\’язання найму не перешкоджає укладенню тими ж сторонамидоговору купівлі-продажу об\’єкта майнового найму, за яким наймач придбаває у власність цей об\’єкт. При переході права власності на здане в найм майно від наймодавця до іншої особи договір найму зберігає чинність для нового власника(ст. 770 ЦК). У прикладі, що розглядається, наймач став власником об\’єкта найму, до нього перейшли обов\’язки наймодавця. В одній особі збіглися наймодавець і наймач. Зобов\’язання найму припиняється.
Особливо часто збіг боржника і кредитора відбувається при правонаступництві в результаті укладення договорів при приватизації об\’єктів (ст. 28 Закону \”Про приватизацію державного майна\”) та договорів оренди ціліснихмайнових комплексів (ст. 15 Закону \”Про оренду державного та комунального майна\”).
Згодом документи, що стали підставою реорганізації юридичних осіб, можуть бути визнані недійсними, а відповідні договори можуть бути розірвані чи визнані недійсними. В усіх цих випадках на підставі названих тут юридичних фактів раніше припинене у зв\’язку зі збігом кредитора і боржника в одній особі зобов\’язання виникає знову в повному обсязі.

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code