Науково-практичний коментар до ст. 617 Цивільного кодексу України

Науково-практичний коментар до ст. 617 Цивільного кодексу України

Стаття 617. Підстави звільнення від відповідальності за порушення зобов\’язання
 
1. Особа, яка порушила зобов\’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов\’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.
Не вважається випадком, зокрема, недодержання своїх обов\’язків контрагентом боржника, відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов\’язання, відсутність у боржника необхідних коштів.
 
Коментар:
 
Коментована стаття встановлює дві основні підстави звільнення особи, яка порушила зобов\’язання, від відповідальності. Такими обставинами є випадок та непереборна сила. Доведення наявності випадку або непереборної сили покладається на особу, яка порушила зобов\’язання. Саме вона має подавати відповідні докази в разі виникнення спору.
Під випадком (\”casus\”) в практиці розуміються будь-які діяння, не викликані чиїмось наміром або необережністю, тобто відсутність вини порушника. Випадковою можна визнати обставину, яку не можна передбачити та попередити при застосуванні обов\’язкової для боржника обачності, хоча вона могла б бути передбачена та попереджена, якщо б боржник віднісся до свого зобов\’язання з більшою обачністю, ніж та, до якої він був зобов\’язаний або якщо на місці боржника була б інша особа.
Такий підхід щодо суб\’єктивної неможливості передбачити, а отже і попередити діяння, що викликало невиконання або неналежне виконання зобов\’язання, дозволяє відмежувати випадок від непереборної сили (форс-мажор).
Поняття та ознаки непереборної сили розкриваються у п. 1 ч. 1 ст. 263 ЦК. Непереборною силою визнається надзвичайна або невідворотна за даних умов подія. Як підстава звільнення особи, що порушила зобов\’язання, від відповідальності непереборна сила характеризується двома ознаками. По-перше, це зовнішня до діяльності сторін обставина, яку сторони, хоча б навіть і передбачили, але не могли попередити. До таких обставин, як правило, відносять стихійні лиха (землетрус, повінь, пожежі) та соціальні явища (війни, страйки, акти владних органів тощо). По-друге, ознакою непереборної сили є її надзвичайність, що означає, що це не рядова, звичайна обставина, яка хоча і може спричинити певні труднощі для сторін, але не виходить за рамки буденності (таяння снігу в горах, щорічні сезонні мусонні дощі тощо), а екстраординарна подія, яка не є звичайною (детально див. коментар до ст. 263 ЦК).
Коментована стаття встановлює також перелік подій, настання яких не буде вважатися випадком, а отже не звільняє особу, що порушила зобов\’язання, від відповідальності. До таких подій відносяться:
– недодержання своїх обов\’язків контрагентами боржника (кредитор не має нести негативні наслідки відносин між боржником та його контрагентами);
– відсутність на ринку товарів, потрібних для виконання зобов\’язання (вступаючи у договірні відносини, боржник несе відповідні ризики та має замінити відсутні товари на інші або вчиняти інші заходи щодо належного виконання зобов\’язання);
– відсутність у боржника необхідних коштів (дана обставина слідує із загального розуміння грошей як родових речей і відомого ще з римських часів постулату, що \”рід не гине\”. Отже незалежно від того, що стало причиною відсутності у боржника необхідної суми грошей (об\’єктивні обставини чи суб\’єктивна недбалість боржника), це не звільняє його від відповідальності за невиконання або неналежне виконання зобов\’язання).

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

AlphaOmega Captcha Classica  –  Enter Security Code